Έχουμε και τους Τούρκους! Ζητούν…συμμόρφωση της Ελλάδας και μιλάνε για “τουρκική μειονότητα”

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναφέρει την προκλητική ρητορική, αυτή τη φορά με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος από τον Άρειο Πάγο μειονοτικών συλλόγων της Θράκης που ζήτησαν να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός» στην ονομασία τους.

Μετά τη σχετική απόφαση η Τουρκία κάλεσε την Αθήνα να «συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)» προσθέτοντας πως αυτές προστατεύουν τις ελευθερίες της τοπικής τουρκικής, όπως την αποκαλεί μειονότητας.

«Η Τουρκία απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ΕΣΔΑ και αναμένει από την Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου», ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το fonirodopis.gr, η λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (ΤΕΞ) υποστήριξε την προσφυγή προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με την βοήθεια της «Ομοσπονδίας “Τούρκων” Δυτικής Θράκης» που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και φέρεται να χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως ο ‘Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε έναν «επεισοδιακό» του διάλογο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε “τουρκική” τη μειονότητα στη Θράκη και ο κ. Δένδιας τον διόρθωσε, ζητώντας του να αποφεύγονται οι προβολές ψευδών ειδήσεων και προκλητικών ρητορικών.Μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Ελλάδα “δεν αναγνωρίζει τη μειονότητά μας στη Θράκη και αυτό είναι καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” σε αντίθεση με την Τουρκία που “αποδέχεται ως “Ρωμιούς” τις μειονότητες της Κωνσταντινούπολης”.

(φωτο: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί