• Αρχική
 • Άρθρα
 • Δείτε τον ΧΑΡΤΗ της συμφωνίας με την Αίγυπτο – Αυτά είναι τα ΚΕΡΔΗ, «χαστούκι» στην Τουρκία

Δείτε τον ΧΑΡΤΗ της συμφωνίας με την Αίγυπτο – Αυτά είναι τα ΚΕΡΔΗ, «χαστούκι» στην Τουρκία

aoz_ellada
Τι συμφωνήθηκε...

Όπως είδατε πριν από λίγο, η Ελλάδα υπέγραψε τμηματική -και όχι οριστική- συμφωνία για την Αίγυπτο (αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη), η οποία δίνει «χαστούκι» στην Άγκυρα, καθώς ακυρώνει το, ούτως ή άλλως, παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο δεν αναγνώριζε την Ελληνική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στην βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

«Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σε περίπτωση λοιπόν που η Τουρκία θέλει διάλογο με την Ελλάδα, ο οποίος σύμφωνα με την Αθήνα θα αφορά μόνο την ΑΟΖ με βάση την υφαλοκρηπίδα, τότε θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος τις διεκδικήσεις της.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες γίνεται λόγος για μερική οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δυο χωρών -όπως ήταν το πιο πιθανό να συμβεί- με τις τελικές διαπραγματεύσεις για μελλοντική πλήρη οριοθέτηση να μετατίθενται για το μέλλον, καθώς τώρα αυτό που «έκαιγε» ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, πετάγεται «στον κάλαθο των αχρήστων».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από διπλωμάτες: Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Όπως άλλωστε διαβεβαιώνουν από το ΥΠΕΞ, η Ελλάδα είχε θέσει ως προτεραιότητα την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα κανενός νησιού.

Δείτε τον ΧΑΡΤΗ με την προσωρινή οριοθέτηση (κόκκινες γραμμές, μπλε γραμμή όριο) που μπαίνει σφήνα στο παράνομο μνημόνιο Τουρκία-Δυτικής Λιβύης (διακεκομμένες γραμμές):

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες.

Το Καιρό οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

Τα κέρδη μεταξύ άλλων:

 • Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την δικαιοδοσία της.
 • Δημιουργείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
 • Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης σε αντίθεση με τον «ταραξία της Μεσογείου» που λέγεται Τουρκία.
 • Επιβεβαιώνεται η ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου, με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας συρρικνώνοντας την επήρεια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου σε μια ζώνη μόλις 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Η συμφωνία θα πάει στον Ο.Η.Ε. και θα ενταφιάσει  το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
 • Η συμφωνία συνομολογήθηκε μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων.
 • Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική Ελληνική θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές (αυτά μετράνε στον διεθνή παράγοντα, καθώς οι κανόνες υπάρχουν).
 • Η Λιβύη βρίσκεται πλέον μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Οφείλει να ακολουθήσει τον νόμιμο δρόμο ανεξαρτήτως κυβέρνησης.
 • Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
 • Εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν οι σχέσεις με την μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο, η οποία στέκεται απέναντι στην Τουρκία στο θέμα της Λιβύης.

ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΜΕΡΑΣΜΑΤΑ.