• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ! Οι πρώτες εικόνες

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ! Οι πρώτες εικόνες

Ραγδαίες εξελίξεις!

Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ενός μηνός, η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν οριστικά σε – μερική – οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους κατά τη διάρκεια της μυστικής επίσκεψης – αστραπή την οποία πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας.

Τη συμφωνία υπογράφουν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που μετέβη εσπευσμένα στο Κάιρο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Δείτε τις πρώτες εικόνες:

«Μέρος της τελετής υπογραφής συμφωνίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας», αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Το deal , όπως όλα δείχνουν, θα αφορά την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι την Αίγυπτο, αφήνοντας προσωρινά έξω το τριεθνές που ενώνει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, όπως επίσης και τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά από το Καστελόριζο.

Ήδη την τελευταία ώρα αιγυπτιακά ΜΜΕ έκαναν λόγο για διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, βγάζοντας στο φως της δημοσιότητας την αιφνίδια επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο.

Μάλιστα ο αιγυπτιακός τύπος αποκαλύπτει πως τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του θα προχωρήσουν σε κοινή συνέντευξη τύπου σήμερα το απόγευμα αμέσως μετά το πέρας της κρίσιμης συνάντησης.

Ωστόσο οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κρατών κρατάνε εδώ και αρκετό καιρό, ενώ αμέσως μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία στις αρχές του καλοκαιριού οι επαφές Αθήνας-Καίρου ήταν στενές και συνεχείς.

Πρόκειται αναμφίβολα για ξεκάθαρο αιφνιδιασμό στην Άγκυρα, η αντίδραση της οποίας σε πιθανή συμφωνία σήμερα είναι πλήρως απρόβλεπτη!

Περισσότερα σε λίγο…

(φωτο:screenshot)