Άμεση η εκμετάλλευση των δηλώσεων Ροζάκη για τα χωρικά ύδατα

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πρακτικά πανηγυρίζουν για ακόμα μία φορά καθώς οι δηλώσεις Ροζάκη, πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών  περί της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12 αρχικά, εκλήφθηκε από εκείνους ως μία σαφής υπαναχώρηση της Ελλάδας στο κυριαρχικό της δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. .

Οι πανηγυρισμοί για τέτοιες δηλώσεις ενός Έλληνα αξιωματούχου πρώην Υφ.Υπεξ και εμπλεκόμενου άμεσα στις συζητήσεις με την Τουρκία για το Αιγαίο,  ήταν αναμενόμενοι και η είδηση έπαιξε άμεσα στα ενημερωτικά δίκτυα κάθε είδους της γείτονος. Βέβαια, υπήρξε και η πολιτική αντίδραση από την πλευρά των Τούρκων η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι καμία ενέργεια επέκτασης των ελληνικών χωρικών στο Αιγαίο δε μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία και το casus beli περί αυτού θα μείνει ως έχει. Οι πιο ακραίοι της αντιπολίτευσης έσπευσαν να δηλώσουν ότι το casus beli πρέπει να επεκταθεί και στα.. 6 ν.μ. ώστε η Ελλάδα να αναγκαστεί να υποκύψει στις τουρκικές θέσεις.

Το ελληνικό Υπ.Εξ. έσπευσε να δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει απεμπολήσει και δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμά της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν για όσο η Τουρκία δεν προκαλεί επικίνδυνες καταστάσεις. Η δήλωση αυτή είναι μία τυπική απάντηση για το προφανές αλλά, οι δηλώσεις Ροζάκη έχουν βαρύτητα αφού φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά στο παρελθόν έχει δώσει σαν πρόταση την επέκταση στα 10 ν.μ.. Τα 10 ν.μ. δεν είναι τυχαίος αριθμός αφού μία επέκταση  στα 10 ν.μ. των χωρικών υδάτων θα εξίσωνε το μέγεθος των χωρικών υδάτων με αυτό του εθνικού εναέριου χώρου ο οποίος επίσης βρίσκεται στα 10 ν.μ.  και θα έβγαζε εκτός το επιχείρημα της Τουρκίας να μειωθεί περαιτέρω ο εναέριος χώρος στα 6 ν.μ.  . Αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επεκταθεί ποτέ στα 12 ν.μ. αφού οι Τούρκοι μετά θα έχουν πάτημα να δηλώσουν ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να θεωρείται ικανοποιημένη και με τα 10 ν.μ. .

Στην πραγματικότητα οι Τούρκοι θέλουν κανένα νησί στο Αιγαίο να έχει χωρικά ύδατα άνω των 3 ν.μ. και όχι των 6 ν.μ. όπως έχουν δηλώσει πολλές φορές οι Τούρκοι αξιωματούχοι όλων των αποχρώσεων και πολιτικών παρατάξεων. Τυχόν αποδοχή από πλευράς τους της εξίσωσης του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αλλά θα πανηγυρίζουν κάθε φορά που η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι υποχωρεί από βασικό κυριαρχικό της δικαίωμα.

Και αυτό είναι το βασικό, η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει από ένα νομικά και  ηθικά κυριαρχικό της δικαίωμα και να αποδεχτεί, χωρίς τουφεκιά, ότι η Τουρκία θα επιβάλλει τα θέλω της σε ένα Αιγαίο το οποίο θα είναι μία περιορισμένη ελληνική επικράτεια με υψηλά τουρκικά δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται για όσο διάστημα η ελληνική πλευρά αρνείται να δεί την πραγματικότητα η οποία είναι ότι το casus beli πρέπει να αντιμετωπιστεί μετωπικά, με ανακήρυξη της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στην ανέκαθεν ελληνική θάλασσα του Αιγαίου στα 12 ν.μ. με τη χώρα να έχει κηρυχτεί ήδη σε “κατάσταση πολιορκίας” και τους πάντες υπό τα όπλα…

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί