«Ακόμα και σήμερα διαπραγματεύσεις»: Επιβεβαιώνονται τα «μαύρα σύννεφα» στο Κυπριακό

Από ελληνικό έδαφος...

«Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε ακόμη και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ωστόσο δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για οτιδήποτε έξω από το πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας καθορίζει», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Οποιαδήποτε μετακίνηση από το πλαίσιο αυτό κατά την άποψή μας θα συνιστά αυτοχειρία και δεν θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία, να συζητάει ή να σκέφτεται τέτοια πράγματα», υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όχι όμως «με μία απλοϊκή λογική που να λέει ας μοιράσουμε τη διαφορά, ας βρούμε μία μέση γραμμή, ας βρούμε μία ζώνη προσγείωσης» καθώς κάτι τέτοιο αγνοεί τα σημεία αφετηρίας των δύο πλευρών.

Στο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία δημόσια ρητορική από την άλλη πλευρά, η οποία παραπέμπει ακριβώς σε μία επιχειρηματολογία περί λύσης δύο κρατών, κυριαρχικής ισότητας ή συνεργασίας οντοτήτων», σημείωσε ο κ. Κόμπος τονίζοντας πως «αν η μία πλευρά ξεκινάει από τη νομιμότητα και η άλλη από την παρανομία, η ζώνη προσγείωσης είναι μέσα στην παρανομία».

«Αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι η επίλυση του προβλήματος. Θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε βάθος χρόνου και δεν είναι κάτι το οποίο σε οποιαδήποτε περίπτωση εμείς συζητούμε η σκεφτόμαστε», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως «αυτή τη χρονική στιγμή για την οποία μιλούμε δεν βλέπουμε να υπάρχει εύκολη απάντηση αλλά δεν μπορεί η απάντηση να είναι το μοίρασμα της διαφοράς». 

Υπογράμμισε δε πως «αυτό δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο για άλλες περιπτώσεις παρόμοιας φύσης που η διεθνής κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει και θα είναι μια μορφή ενθάρρυνσης ως προς μελλοντικές περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν».

Εξήγησε πως το πιο προχωρημένο στάδιο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήταν το Κραν Μοντανά και θα μπορούσε η επανεκκίνηση να γίνει από εκείνο το σημείο ωστόσο, όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν συζητείται το σημείο εκκίνησης αλλά το αν οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όχι αγνοώντας το κεκτημένο που έχει δημιουργηθεί αλλά αξιοποιώντας το σύνολο του κεκτημένου ως τούτο ωρίμασε μέχρι το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο δείπνο στο Κραν Μοντανά. Αυτό ήταν το πιο προχωρημένο στάδιο που είχαμε φτάσει. Γνωρίζουμε όλοι πόσο κοντά είχαμε φτάσει, εμείς θέλουμε να πάρουμε το νήμα από εκείνο ακριβώς το σημείο. Συνεπώς δεν πρόκειται περί μίας εκ του μηδενός αρχής αλλά τουναντίον περί μίας επανέναρξης από ένα πολύ προχωρημένο σημείο», είπε ο κ. Κόμπος συμπληρώνοντας ωστόσο με έμφαση πως «αν η προϋπόθεση πρόταξης τού να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί είναι ουσιαστικά η αναγνώριση αναβάθμισης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας, μπορώ να σας μεταφέρω με πάσα ειλικρίνεια τη θέση μας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει».

Σημείωσε ακόμη πως πέραν της προσπάθειας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων «έχουμε και το δύσκολο καθήκον να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ενέργειες αποσχιστικής φύσεως, οι οποίες ασκούν πίεση», όπως η περίπτωση της Αμμοχώστου, ο σφετερισμός των περιουσιών, το εξαιρετικά σοβαρό σαν συμβάν στην νεκρή ζώνη στην Πύλα.

«Δεν υπάρχει μία κατάσταση στην οποία έχουμε μία ήρεμη παγοποίηση της σύγκρουσης, τουναντίον εμείς βλέπουμε την κατάσταση χειροτερεύει και από πλευράς μας κάνουμε δύο ταυτόχρονα πράγματα. Αφενός εντατικοποιούμε τις προσπάθειες να καταλήξουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -προσπαθούμε να πείσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διέξοδος, μέσα πάντα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας- κι από την άλλη πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αντιδρούμε καθημερινά στις ενέργειες αποσχιστικής φύσεως, τις οποίες με στρατηγική μεθοδολογική αντίληψη η άλλη πλευρά προτάσσει. Και όταν μιλώ για την άλλη πλευρά πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφής, να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, αυτό αφορά πρώτα απ’ όλα την ‘Αγκυρα και φυσικά την παρούσα τουρκοκυπριακή ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόμπος.

ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί