1995, Όταν οι Τούρκοι κήρυξαν το CASUS BELLI στην Ελλάδα – Δείτε το τότε ΒΙΝΤΕΟ, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν

Τι συνέβη χθες με την Κρήτη

Την δήθεν άμεση αντίδραση Αθήνας προκάλεσαν οι ευθείες απειλές πολέμου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά επέκτασης στα 12 ν.μ. των χωρικών της υδάτων!

Την Πέμπτη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της τουρκικής διπλωματίας κατά το 2022, ο Τσαβούσογλου, με αφορμή την υποτιθέμενη πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά μίλια στην Κρήτη από τα 6 στα 12, προειδοποίησε την Ελλάδα πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, «ούτε στο 1 μίλι» υπενθυμίζοντας το casus belli του 1995.

Βέβαια, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ανεβάσουν το κύρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έβαλαν φουστανέλα και έγραψαν πως η Τουρκία απειλεί με πόλεμο για την Κρήτη.

Εκλογές πλησιάζουν και οι δύο κυβερνήσεις, Μητσοτάκη και Ερντογάν, δείχνουν να ανεβάζουν η μίας την άλλη.

Βέβαια η Τουρκία δεν ξεχνά ποτέ τις επιδιώξεις και ως εκ τούτου άρχισαν να δείχνουν πάλι την περιβόητη στιγμή που κήρυξαν στην Ελλάδα το casus belli το 1995, μία χρονιά πριν τα γεγονότα των Ιμίων.

Το Casus Belli προετοιμάστηκε και προωθήθηκε από τον Μουμτάζ Σοϊσάλ, ακραίο σωβινιστή, που κατείχε τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με την σύμφωνη γνώμη της Τσιλέρ και του στρατιωτικού-διπλωματικού κατεστημένου της χώρας. Αναφέρει πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει, μεταξύ άλλων, στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από 6 στα 12 στο Αιγαίο, καθώς έτσι η Τουρκία, σύμφωνα με την Άγκυρα, περιορίζεται στο Αρχιπέλαγος.

Η τότε ελληνική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του τουρκικού ψηφίσματος, δήλωσε ότι θα αναλάμβανε διεθνή διπλωματική εκστρατεία για την καταγγελία της τουρκικής πρόκλησης για τα 12 μίλια, προχωρώντας σε διαβήματα στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ).

Τα ίδια συμβαίνουν και σήμερα…

Δείτε το βίντεο από το 1995, τις δηλώσεις Τσαβούσογλου με αφορμή την Κρήτη και την αντίδραση Τούρκων αναλυτών.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί