Υποχωρούν σήμερα οι τιμές των ομολόγων

Υποχωρούν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να ξεπεράσει και πάλι το 4%.

Αντιθέτως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ευρωζώνη ευνοεί για ακόμη μια φορά τα γερμανικά ομόλογα, τα οποία διαπραγματεύονται πλέον (τα 10ετη) με απόδοση κάτω από το 0,1% (0,096%).

Σημείο καμπής για τη μεταστροφή αυτής της τάσης αποτέλεσαν οι χθεσινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να συνεχίσει την υφιστάμενη επεκτατική πολιτική, διατηρώντας στην ουσία το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθυστερώντας παράλληλα την αύξηση των επιτοκίων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 53 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο με 33 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,99%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,09%, να διευρυνθεί στο 3,90% από 3,75% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1343 δολ. από το επίπεδο των 1,1341 δολ. που άνοιξε η αγορά. Αρνητικά επηρεάζει το ευρώ η διαφαινόμενη υποχώρηση της ανάπτυξης καθώς στασιμότητα παρατηρείται στο μέτωπο του Brexit. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας (η οποία συναντάται σήμερα με τον Ιρλανδό ομόλογο της) ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποίηση της προσωρινής ρύθμισης που αναφέρεται στην Ιρλανδία, ώστε να καθορίζεται χρονικό όριο ισχύος. Ωστόσο, η Ε.Ε. φέρεται να έχει απορρίψει το σχετικό αίτημα της Μ. Βρετανίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,106%, στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,235%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,309% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1345 δολάρια.

photo:pexels

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...