Συγκεκριμένα, η τιμή του «γαλάζιου χρυσού» υποχώρησε έως και 6,5% στα 98,75 ευρώ/Mwh, γεγονός στο οποίο βοηθούν οι αθρόες εισαγωγές LNG και τα υψηλά αποθέματα.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι περίπου 83% πλήρεις, πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Την ίδια ώρα, οι θερμοκρασίες σε αρκετά σημεία της Γηραιάς Ηπείρου, όπως στη χώρα μας, είναι σχετικά ήπιες για την εποχή.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh από τις 15 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι το όριο των 180 ευρώ θα τεθεί σε ισχύ μόνον αν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του LNG είναι μεγαλύτερη των 35 ευρώ και οι υψηλές τιμές διατηρηθούν στο συμβόλαιο TTF του επόμενου μήνα για τρεις ημέρες.
Ηλεκτρικό ρεύμα
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα η τιμή ρεύματος άρχισε πάλι να ανεβαίνει. Συγκεκριμένα μετά από πέντε ημέρες πτώσης, που στις 19 Δεκεμβρίου έφτασε στα 200,61 ευρώ/MWh, από χθες Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε αύξηση κατά 8% στα 216,67 ευρώ/MWh ενώ για σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε περαιτέρω κατά 20,6% στα 261,28 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 161,59 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 373,33 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, το φυσικό αέριο κατέχει την πρώτη θέση με 28,13%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 25,37% (27,32% μαζί με της Κρήτης), οι εισαγωγές με 24,66%, ο λιγνίτης με 14,19% και τα υδροηλεκτρικά με 2,9%.
(protothema – φωτο:unsplash)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο: Ροζ ομίχλη “τύλιξε” τη Βρετανία – Ποια είναι η αιτία, vid
- Το “αντίο” στον 3I/ATLAS: Έφτασε στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη και μας αποχαιρέτισε
- «Bitter Christmas»: Το πρώτο teaser της νέας ισπανόφωνης ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ
- «Σύννεφα» στις σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας; Τι εκτιμά ο Πολωνός πρόεδρος
- Ουκρανικό ζήτημα: Τι θεωρεί ο Ρούμπιο σε σχέση με την θέση των ΗΠΑ
- Σοκάρουν οι εικόνες από Ταϊπέι: Ένοπλος με μαχαίρι σκόρπισε τον θάνατο, τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες
- Ένα μήνυμα για το μέλλον! Ο Πούτιν αφήνει ξανά τον κόσμο άφωνο
- Χανιά: Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού – Καταδίκη του «ερευνητή» για απόπειρα εξαπάτησης της οικογένειας του γιατρού
- Στήριξη Ρωσίας σε Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν
- ΔΥΠΑ: 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο 2025









