Την αναβάθμιση του αξιόχρεου ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε ο οίκος Moody’s

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's,

αναβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας σε Caa2 από Caa3 και επιβεβαίωσε το αντίστοιχο αξιόχρεο της Alpha Bank, της Eurobank και της Attica Bank στο Caa3.

O Moody’s αναβάθμισε, επίσης, τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλόμενου (CRA) της Πειραιώς και της Εθνικής σε B3 (cr) από Caa2 (cr) και τις αντίστοιχες αξιολογήσεις για την Alpha Bank και την Attica Bank σε Caa1 (cr) από Caa2 (cr), ενώ επιβεβαίωσε τη CRA της Eurobank στο Caa2(cr).

Οι αξιολογήσεις των εγγυημένων από την κυβέρνηση ομολόγων (MTN) της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank αναβαθμίστηκαν, επίσης, σε (P)B3 από (P)Caa2, αντίστοιχα με την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Moody’s.

Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (baseline credit assessment, BCA) της Πειραιώς, της Εθνικής , της Alpha Bank και της Eurobank σε caa2 και αυτή της Attica Bank σε caa3. Οι προοπτικές (outlook) για το αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής και της Alpha Bank διατηρήθηκαν θετικές, ενώ διατηρήθηκαν σταθερές για την Πειραιώς, την Eurobank και την Attica Bank.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου των καταθέσεων και των CRA καθοδηγούνται κυρίως από την αύξηση της δεξαμενής ακάλυπτων υποχρεώσεων των τραπεζών που είναι διαθέσιμες για απορρόφηση ζημιών σε ένα ενδεχόμενο σενάριο εξυγίανσης. Οι αναβαθμίσεις καθοδηγήθηκαν επίσης από την αύξηση της οροφής των τραπεζικών καταθέσεων από τον Moody’s σε Β3 από Caa2, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε Β3(με θετικές προοπτικές) από caa2 (με θετικές προοπτικές) στις 21 Φεβρουαρίου. Παρά ταύτα, αναφέρει ο οίκος, «το αξιόχρεο των τραπεζών παραμένει στην κατηγορία Caa, αντανακλώντας τους συνεχιζόμενους ελέγχους στις καταθέσεις στην Ελλάδα και το γεγονός ότι οι καταθέτες δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο συνολικό ποσό των καταθέσεων τους, αλλά και τις ακόμη σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την ποιότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί