«Στοπ» στο ερευνητικό πρόγραμμα της «Μεταλλευτικής Θράκης» στις Σάπες Ροδόπης

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννη Σάββα,

που αφορά στην απόρριψη του αιτήματος της εταιρείας «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.». για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Ε5 Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης».

Η «Μεταλλευτική Θράκης» είναι σήμερα κατά 100% θυγατρική της Eldorado Gold, έχοντας αλλάξει ξένους ιδιοκτήτες 6 φορές. Θυγατρική της Eldorado είναι πλέον και η «Χρυσωρυχεία Θράκης», ιδιοκτήτρια του μεταλλείου χρυσού Περάματος στον Έβρο. Από όλες αυτές τις κερδοσκοπικές μεταβιβάσεις του – δήθεν «Ελληνικού» – ορυκτού πλούτου, πλούτισαν εταιρείες και μέτοχοι αλλά η Ελλάδα δεν εισέπραξε ποτέ ούτε ένα ευρώ. Τόσο το έργο χρυσού Σαπών, στον ΔΜΧ Ε5, όσο και το έργο Περάματος, ακυρώθηκαν από το ΣτΕ κατά την προηγούμενη δεκαετία για περιβαλλοντικούς λόγους (αποφάσεις 2170/2006 και 2315/2008 αντίστοιχα), όπως είχε ακυρωθεί και η μεταλλουργία χρυσού της TVX στη Χαλκιδική λίγο νωρίτερα. Αυτά πριν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κάνει στροφή 180 μοιρών προς την «ανάπτυξη» και αρχίσει να εγκρίνει θηριώδη έργα με κλειστά μάτια. Και μετά, τα πήρε όλα η Eldorado.

Για τη λήψη της απόφασης συνεκτιμήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όλες οι κατατεθείσες γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων και ειδικά η αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Αλλά αυτή τη φορά ελήφθη επιτέλους σοβαρά υπόψη και η άποψη της τοπικής κοινωνίας της Θράκης, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σημειώνει η απόφαση:

«η υποστήριξη των εξορυκτικών δραστηριοτήτων προϋποθέτει περιβαλλοντικά συμβατούς όρους και προϋποθέτει επίτευξη της απαραίτητης κοινωνικής συναίνεσης ως προς τη σκοπιμότητα της δραστηριότητας μετά από συνεκτίμηση κόστους οφέλους με την οποία θα τεκμηριώνονται οι συνολικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στο περιβάλλον τόσο σε περιφερειακό όσο και σε Εθνικό επίπεδο».

Η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια δεν υπάρχει στη Θράκη. Εδώ και 20 χρόνια, οι τοπικοί φορείς, οι πολίτες της Θράκης και το σύνολο των αιρετών τους εκπροσώπων δηλώνουν κατηγορηματικά, σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, ότι οι αυτού του είδους οι εξορυκτικές δραστηριότητες είναι ανεπιθύμητες στην περιοχή. Καιρός ήταν να το αντιληφθεί και η Διοίκηση!

Κατά της απόφασης μπορεί να ασκηθεί ειδική διοικητική προσφυγή για λόγους νομιμότητας, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησής της στο διαδίκτυο. Φυσικά, η πολυεθνική δεν θα παραιτηθεί. Αλλά ούτε και όλοι εμείς.

Πηγή: Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί