Στο σφυρί εργοστάσια και ακίνητα της ΕΝΚΛΩ

Στο σφυρί βγαίνουν, το προσεχές διάστημα, ενιαίες μονάδες και ακίνητα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας,

της οποίας η επαναλειτουργία έχει αποτελέσει, στο παρελθόν, κορυφαία κυβερνητική εξαγγελία. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, οι μονάδες εκποιούνται, ως ενιαίο σύνολο, σε συνέχεια της απαίτησης του fund Aiglon που φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον -χωρίς αντίκρισμα- για την εξαγορά της βιομηχανίας.

Τι εκποιείται

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εκποιούνται:

– τα κλωστήρια Μαρώνειας, με τιμή εκκίνησης 4 εκατ. ευρώ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και 5.283.000 ευρώ για το κτήριο επιφάνειας 18.978 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 46,8 στρεμμάτων.

– τα κλωστήρια Ροδόπης, με τιμή εκκίνησης για τον εξοπλισμό τα 2.180.000 ευρώ και 4.495.000 ευρώ για το κτήριο επιφάνειας 16.493 τ.μ. που είναι σε οικόπεδο 37,9 στρεμμάτων. Τα κλωστήρια Ροδόπης και Μαρώνειας βρίσκονται στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

– τα κλωστήρια Στενημάχου στη Νάουσα που αποτελούνται από τρία εργοστάσια. Ως τιμή εκκίνησης για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, κατά πληροφορίες του Capital.gr, έχουν τεθεί τα 5.102.000 ευρώ. Για τα κτήρια επιφάνειας 43.915 τ.μ. που βρίσκονται σε οικόπεδο 123 στρεμμάτων, το τίμημα έχει οριστεί σε 7.184.000 ευρώ.

Η λίστα των πλειστηριασμών της ΕΝΚΛΩ περιλαμβάνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του κλωστηρίου στο Λουτροχώρι Πέλλας με τιμή εκκίνησης το ποσό των 832.000 ευρώ, μονάδα στο Λουτροχώρι Πέλλας με τιμή ύψους 2.085.000 ευρώ, αλλά και αγροτεμάχια στην Αλεξανδρούπολη.

Τα χρέη

Κατά πληροφορίες, η ΕΝΚΛΩ οφείλει στους εργαζόμενους 35 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ 8,5 εκατ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ 50 εκατ. ευρώ, στο Δημόσιο 70 εκατ. ευρώ και στις τράπεζες 230 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγούν πληροφορημένες πηγές, η αρχική οφειλή, ύψους 30 εκατ. ευρώ, προς τον ΕΦΚΑ έχει εκτοξευθεί σε 50 εκατ. ευρώ λόγω τόκων και προσαυξήσεων. Το ίδιο συμβαίνει με τις οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο εξαιτίας των προσαυξήσεων, αλλά και λόγω της καταδικαστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καθίσταται αβέβαιη η εξόφληση των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ εάν οι εκποιήσεις προχωρήσουν.

Ας σημειωθεί εν παρόδω ότι το επίδομα των 1.000 ευρώ -που αποφάσισε να χορηγήσει το υπουργείο Εργασίας- δόθηκε, εν τέλει, σε πολύ μικρό αριθμό ανέργων-πρώην εργαζόμενων της ΕΝΚΛΩ, σύμφωνα με καταγγελίες.

Ο επενδυτής – φάντασμα

Στον πλειστηριασμό της 21ης Μαΐου των κλωστηρίων Μαρώνειας Ροδόπης το λουξεμβουργιανό fund Aiglon, που φέρεται να έχει καταθέσει επίσημη πρόταση για την εξαγορά του υπολοίπου της πτωχευτικής περιουσίας της κλωστοϋφαντουργίας, δεν έδωσε το “παρών”. Θα εμφανιστεί στις εκποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί;

Αυτό μένει να φανεί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, οι οποίες “κρατούν μικρό καλάθι παρότι οι μονάδες εκπλειστηριάζονται ως ενιαίο σύνολο, όπως είχαν απαιτήσει οι υποψήφιοι επενδυτές”.

Σχετικά με τον προηγούμενο πλειστηριασμό των κλωστηρίων Μαρώνειας, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, το τίμημα υπήρξε υψηλό, αποθαρρύνοντας την εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με πηγές του fund. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν τον Οκτώβριο του 2017 ότι το fund διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να καταθέσει προσφορά, είτε αυτόνομα είτε μέσω της κυπριακής Hellenic Partners For Reconstruction & Development Limited, όταν και εφόσον ξεκινήσει η εκποίηση της πτωχευμένης βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον του fund θα δοκιμαστεί, για μία ακόμη φορά, στους επικείμενους πλειστηριασμούς.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί