Σε… ελεύθερη πτώση το φυσικό αέριο – Το ρεύμα όμως παραμένει ψηλά στην Ελλάδα

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 21 μήνες εν μέσω εισαγωγών LNG και αύξησης των αποθεμάτων.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, για σήμερα Πέμπτη 4 Μαίου η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 126,52 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 94,60 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 180 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, οι ΑΠΕ υποχωρούν και το φυσικό αέριο ανεβαίνει, αλλά εδώ δεν έχουν φτάσει ακόμη οι θετικές επιδράσεις της πτωτικής πορείας του στην Ευρώπη, λόγω… χρονοκαθυστέρησης.

Συγκεκριμένα, για σήμερα το φυσικό αέριο κατέχει τα πρωτεία στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 36%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 27,59%, οι ΑΠΕ βρίσκονται στην τρίτη θέση με 21,24% (22,27% μαζί με της Κρήτης) και έπονται ο λιγνίτης με 8,11% και τα υδροηλεκτρικά με 2,92%.

Κάτω από τα 37 ευρώ
Στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 3,1%, πέφτοντας κάτω από τα 37 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών. Ειδικότερα τα συμβόλαια Ιουνίου έκλεισαν στα 36,99 ευρώ/MWh, ενώ του Ιουλίου στα 37,3 ευρώ/MWh.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές είναι λιγότερες από το ήμισυ του επιπέδου τους στην αρχή του έτους, καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από μια ιστορική ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένας σχετικά ήπιος χειμώνας, η χαμηλότερη ζήτηση και η εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αποτροπή της αστάθειας των τιμών καθώς η περιοχή δημιουργεί αποθέματα για την επόμενη περίοδο θέρμανσης.

Οι εισαγωγές LNG της Δυτικής Ευρώπης εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ 10,6 εκατομμυρίων μετρικών τόνων τον Απρίλιο, λόγω των αποστολών στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι ΗΠΑ παρείχαν περίπου το 50% των φορτίων, ενώ τα ρωσικά φορτία αντιπροσώπευαν περίπου το 10%.

(newmoney – φωτο:unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί