Ρολφ Στράους: «Δεν θα κουρευτούν ποτέ τα δάνεια του ESM στην Ελλάδα»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράους μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Tiroler Tageszeitung απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κουρέματος των δανείων που χορήγησε ο μηχανισμός στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά για το τεράστιο χρέος της Ελλάδας ανέφερε: «Όχι, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει κούρεμα για τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Υποθέτουμε ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει πλήρως τα δάνειά της, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιτοκίων. Δεν χρηματοδοτούμε το αδύνατο, αλλά το εφικτό».

Και συμπλήρωσε: «Όποιος πάρει χρήματα με χαμηλό επιτόκιο από εμάς, έχει δεσμευτεί για την αποπληρωμή του δανείου στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιτοκίων. Η Ελλάδα επωφελείται από πολύ μεγάλης διάρκειας και αναβολής κατάθεσης των τόκων και των χρεολυσίων για τα επόμενα χρόνια».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, για παράδειγμα, αυτό μεταφράζεται σε ετήσια εξοικονόμηση τόκων σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή στο 6,7% της ελληνικής οικονομικής.

Στην ίδια βάση υποστήριξε πως η επιτυχία της προσέγγισής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αντανακλάται και στις άλλες χώρες με προγράμματα, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί