• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πριν καν δοθεί κόπηκε το επίδομα στέγασης του Τσίπρα για 300.000 νοικοκυριά!

Πριν καν δοθεί κόπηκε το επίδομα στέγασης του Τσίπρα για 300.000 νοικοκυριά!

300.000 φτωχά νοικοκυριά, που πληρώνουν δόσεις δανείου για το σπίτι που μένουν, φαίνεται πως θα μείνουν τελικά χωρίς το στεγαστικό επίδομα στο οποίο υπολόγιζαν και από το 2017 είναι νόμος του Κράτους.

Ανάμεσα σε αναδρομικά, φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα που εξήγγειλε ότι προωθεί η κυβέρνηση φέτος και ως το 2021, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και «επίδομα ενοικίου» 70-200 ευρώ από 1.1.2019 για 300.000 δικαιούχους.
Στην πραγματικότητα έχει ψηφιστεί ήδη νόμος και έχει υπογραφεί και η υπουργική απόφαση, για να δοθεί «επίδομα στέγασης» 70 – 200 ευρώ σε 600.000 δικαιούχους, νοικοκυριά που ζουν στο ενοίκιο ή πληρώνουν στεγαστικό δάνειο.

Αν όμως ο κύριος Τσίπρας δεν εννοούσε ότι θα δοθεί διπλάσιο επίδομα στους 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο, τότε δεν πρόκειται για «παροχή» αλλά εξαγγελία ότι χάνουν το επίδομα που ψηφίστηκε το 2017 –και δεν θα το πάρουν τελικά ποτέ- περί τα 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν δόση για στεγαστικό δάνειο.

Στην πράξη όμως, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, δεν πρόκειται για «διπλό επίδομα», αφού απαγορεύεται να πάρουν επίδομα ενοικίου, όσοι ήδη παίρνουν ανάλογο επίδομα.

Είπε, συγκεκριμένα. ο κύριος Τσίπρας από την ΔΕΘ στην ομιλία του το Σάββατο:

«Προχωράμε, επίσης, από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών στον τόπο μας, να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα».

Τι λέει όμως το άρθρο 3 του νόμου 4472 που ψηφίστηκε 19 Μαϊου 2017;

«Επίδομα Στέγασης: Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεσπίζει Επίδομα Στέγασης για έως και εξακόσιες χιλιάδες (600.000) νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας».

Από τον τίτλο κιόλας δηλαδή του άρθρου, μιλά για 600.000 νοικοκυριά.

Τι έλεγε επίσης η Κοινή Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Φωτίου, Σκουρλέτη, Χουλιαράκη και Παπανάτσιου στις 15 Ιουνίου 2018, που εκδόθηκε για να καταβληθεί το 2019 το επίδομα:

«Κ.Υ.Α. αριθμ. Δ13/οικ.33474/1934/2018 Επίδομα Στέγασης – Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος.

Άρθρο 1 – Επίδομα Στέγασης

Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Άρθρο 3 – Ποσό Επιδόματος Στέγασης – Διάρκεια χορήγησης

Το ποσό του επιδόματος στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται ως ακολούθως:

– Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα

– Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Παρατίθενται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σύνθεση Νοικοκυριού

Ύψος Επιδόματος

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 70€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη 105€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 140€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 175€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 210€

Άρθρο 11 – Εξαιρέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα

Από την ένταξη στο πρόγραμμα εξαιρούνται νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο ν. 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4336/2015 και ισχύει, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου.

Άρθρο 13 – Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2019».

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.