Γενικότερα, οι προβλέψεις στον τομέα της αγοράς ακινήτων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, θα πρέπει να γίνονται με βάση έναν βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι εκτιμήσεις επηρεάζονται από πολλούς οικονομικούς -και όχι μόνο- παράγοντες, γεγονός που καθιστά οποιεσδήποτε προβλέψεις επισφαλείς.
Αυτές τις επισημάνσεις κάνει ο Λευτέρης Ποταμιάνος, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Potamianos Real Estate Group και πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, που δραστηριοποιείται από το 1998 στον κτηματομεσιτικό χώρο. Ο κ. Ποταμιάνος σημειώνει ότι, στην Ελλάδα, διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει ζήτηση στην αγορά ακινήτων, αλλά όχι στον βαθμό που υπήρχε πριν από δύο ή τρία χρόνια. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ποταμιάνος, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην κτηματαγορά -αποτελώντας την τέταρτη γενιά μεσιτών ακινήτων από το 1890-, «σήμερα τα πράγματα είναι πιο ήρεμα στην κτηματαγορά, η ζήτηση παραμένει, αλλά είναι πλέον πιο στοχευμένη».
Δεν υπάρχουν ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας
«Οι αγοραστές ακινήτων είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με το τι θέλουν να αγοράσουν. Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα ελληνικά εισοδήματα, ενώ, συγκριτικά με τα ξένα εισοδήματα, οι τιμές θεωρούνται ακόμα φυσιολογικές ή και χαμηλές.
Γενικά, οι τιμές των ακινήτων δεν πρόκειται να πέσουν απότομα, διότι δεν υπάρχει λόγος, αλλά ούτε και να ανέβουν απότομα. Θα διατηρηθεί μια ισορροπία για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι πωλητές θα ζητούν υψηλές τιμές και οι αγοραστές θα επιδιώκουν χαμηλότερες. Όταν αυτές οι τιμές συγκλίνουν, τότε θα πραγματοποιούνται οι αγοραπωλησίες», εκτιμά ο κ. Ποταμιάνος.
Αναφορικά με τον αριθμό των αγοραπωλησιών, ο ίδιος θεωρεί πως ίσως μειωθεί, αλλά οι πράξεις που θα γίνονται θα αφορούν υψηλά επίπεδα τιμών. Με λίγα λόγια, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας δεν υπάρχουν πια ευκαιρίες, ενώ στην περιφέρεια εξακολουθούν να υπάρχουν. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει, στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου μπορεί κανείς να βρει ακίνητα με κόστος από 1.000 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κάτι που θεωρείται ευκαιρία. Αυτή είναι μια αγορά που δεν έχει υπερτιμηθεί, γι’ αυτό και πολλοί ξένοι επενδυτές δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές.
Η τελική διαπραγμάτευση για την τιμή ενός ακινήτου εξαρτάται από το πόσο «φιλέτο» είναι το ακίνητο, την προσφερόμενη τιμή (αν είναι λογική) και τη χρονική συγκυρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν πρόκειται για ιδιαίτερα ελκυστικά ακίνητα, μπορεί να μην υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,2% η ανεργία τον Σεπτέμβριο
- Στην τελική ευθεία το «Ψηφιακό Ευρώ»: Αποφασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή του
- Ενεργειακούς στόχους σε όλη την Ουκρανία χτύπησαν οι Ρώσοι – Μαζικά μπλακ άουτ, vid
- Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Γάζα: Το Ισραήλ φέρεται να διεξήγαγε σήμερα αεροπορικές επιδρομές
- Λιακόπουλος: Η κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα
- Μητσοτάκης για Αττική και υδροδότηση: «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο»
- Η αντίδραση της Ρωσίας στην εντολή Τραμπ για έναρξη δοκιμών πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ
- Γάζα: Οι Τούρκοι διασώστες παραμένουν στη Ράφα αναμένοντας την άδεια του Ισραήλ
- Τα Hyperloop τρένα που φέρνουν επανάσταση: Έτη φωτός μπροστά η Κίνα στις μεταφορές – Video
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΕΥΔΑΠ
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΑΓΩΓΟΣ ΝΕΡΟΥ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
ΚΑΙΡΟΣ









