Νέες πιέσεις στο Χ.Α., στο -3% οι τράπεζες

Στη μέγγενη των τραπεζικών πιέσεων παραμένει εγκλωβισμένο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δίνουν «μάχη» για τη διατήρηση του ψυχολογικού ορίου των 650 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, αυτή την ώρα, καταγράφει απώλειες κατά 1,34% και διαμορφώνεται στις 650,17 μονάδες, διαπραγματευόμενος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

«Βαρίδι» συνιστά ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχωρεί κατά 3,08%, με την πτώση στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-7,45% να υπερβαίνει το 6,50%. Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-3,69% και Eurobank μειώνονται κατά 3%, ενώ η Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,36% διολισθαίνει κατά 1,50%.

Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την κατάσταση στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεδομένων των κεφαλαιακών αναγκών αλλά και της οξύτητας του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων», και περιμένουν τις επίσημες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SVP).

Την ίδια ώρα, προβληματισμός εγείρεται και από τον ιταλικό παράγοντα, με την «ανοιχτή» σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών να ασκεί σημαίνουσες πιέσεις στον ευρωπαϊκό Νότο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στο ταμπλό, πέραν των τραπεζικών μετοχών, αξιοσημείωτες απώλειες παρουσιάζουν και οι μετοχές των Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΔΕΗ-2,31% ΕΛΠΕ, Motor Oil και Μυτιληναίου, οι οποίες εμφανίζουν κάμψη της τάξης άνω του 2%.

Ο όγκος των συναλλαγών, περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, κυμαίνεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών οκτώ ενισχύονται, 58 υποχωρούν, 17 παραμένουν αμετάβλητες και 115 είναι ανενεργές.

naftemporiki.gr