Κρήτη: Ανεβαίνει η τιμή του λαδιού

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, καθώς η τιμή του ελαιολάδου κινείται έντονα ανοδικά και το τελευταίο διάστημα φθάνει από 2,80 ευρώ το κιλό έως 2,95.

Η φετινή παραγωγή, ως γνωστόν, είναι σημαντικά μειωμένη, κυρίως λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων, της ξηρασίας και φυσικά της καθυστερημένης δακοκτονίας με τους αργοπορημένους ψεκασμούς.

Η μικρή παραγωγή, από μόνη της, ανεβάζει την τιμή του προϊόντος, ωστόσο, οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τον κόσμο να μη πουλά μαζικά αλλά βάσει των αναγκών του.
Καλούν μάλιστα τους παραγωγούς να αποθηκεύουν σε κατάλληλες δεξαμενές και δοχεία το λάδι τους ώστε να το πωλούν σταδιακά… Κι επισημαίνουν ότι ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος κι ενδέχεται να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα Χανιά και κυρίως σε Κολυμπάρι και Αποκόρωνα η παραγωγή είναι σημαντικά αυξημένη φέτος, όμως στην υπόλοιπη Κρήτη η μείωση είναι δραματική.

Κυρίως σε Ηράκλειο – όπου σε ανατολικό Μονοφάτσι και Πεδιάδα- παρατηρείται η πιο μεγάλη πτώση – αλλά και στο Λασίθι όπου η ξηρασία κατέστρεψε την ελαιοπαραγωγή.

Ως εκ τούτου, το λάδι είναι λίγο αλλά εξαιρετικά ποιοτικό, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, όπως στο παράκτιο μέτωπο της Χερσονήσου έως Γούβες, όπου – όπως ανέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα το εκτενές ρεπορτάζ του Ράδιο Κρήτη – υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αιθυλεστέρων που ρίχνουν την ποιότητα του προϊόντος καθιστώντας το, σε κάποιες περιπτώσεις, βιομηχανικό.

Να θυμίσουμε ότι, από την αρχή της χρονιάς, οι παραγωγοί είχαν προειδοποιήσει για τα προβλήματα από τους αργοπορημένους δακοψεκασμούς και τις επιπτώσεις στην παραγωγή, όμως δυστυχώς τα κονδύλια από το αρμόδιο Υπουργείο καθυστέρησαν χαρακτηριστικά.

Από Παραπολιτικά Κρήτης

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί