Καταγγελία-βόμβα του Αλέξη Μητρόπουλου: «Αναδρομικά θα λάβουν και οι βουλευτές την ώρα που η κοινωνία “σφαγιάζεται”»!

Παράθυρο για την διεκδίκηση αναδρομικών ύψους 24.442 ευρώ από βουλευτές ανοίγει η κυβερνητική τροπολογία για την επιστροφή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια ένστολων και δικαστικών.

Η απουσία ειδικής παραγράφου που θα εξαιρούσε από την επιστροφή αναδρομικών όσους εξομοιώνονται μισθολογικά με τους δικαστές, ανοίγει την όρεξη στους νυν βουλευτές και σε όσους θήτευσαν στην Βουλή την περίοδο 2012 – 2015.

Την καταγγελία έκανε ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο οποίος σε ανακοίνωσή του επικαλείται το Ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής σύμφωνα με το οποίο η αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου για να υποστηρίξει: «Σύμφωνα με το άρθρο 14 της προχθεσινής τροπολογίας, που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους, καταβάλλονται αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς και τα κύρια μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κύριες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω, έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές, τα αναδρομικά των οποίων ανέρχονται σε 24.442 ευρώ (1.111 ευρώ επί 22 μήνες)».

Μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για «προκλητική τροπολογία όταν σφαγιάζεις χήρες, αναπήρους και χαμηλοσυνταξιούχους».

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες για την αυτόματη χορήγηση του συγκεκριμένου ποσού στους βουλευτές απαιτείται σχετική απόφαση της Βουλής. Εάν δεν υπάρξει τότε οι βουλευτές μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά το ποσό με προσφυγές στο μισθοδικείο. Όμως και αυτή η περίπτωση αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες και αυτό γιατί η ρύθμιση του 2012 που περιέκοψε τα ειδικά μισθολόγια (σ.σ. και βάσει της οποίας επιστρέφονται τα ποσά στους δικαστές) δεν συμπαρέσυρε αντίστοιχα τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Να σημειωθεί ότι από το 2010 εως και σήμερα με απόφαση της Ολομέλειας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές περικοπές της βουλευτικής αποζημίωσης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά για μια περικοπή που ουδέποτε υπέστησαν. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2014 όταν η Βουλή ψήφισε την διάταξη για την επιστροφή του πρώτου 50% των αναδρομικών προς τα ειδικά μισθολόγια ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές της ΝΔ πως θα αποβληθούν απο τα ψηφοδέλτια εαν διεκδικήσουν χρήματα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί