Κ. Κυρανάκης: Εθνικός στόχος η ενδυνάμωση της ιδιωτικής οικονομίας

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γκάτσιο

– Κύριε Κυρανάκη, συμφωνείτε με τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ;

Οι μειώσεις φόρων και εισφορών θα γίνουν ακόμη κι αν δεν το υποσχόταν ο κ. Τσίπρας. Γιατί θα γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε δεσμευθεί γι’ αυτό εδώ και δύο χρόνια έχοντας ανακοινώσει για κάθε μείωση φόρου και τα αντίστοιχα ισοδύναμα περικοπών στο Δημόσιο. Είναι όμως άξιο απορίας γιατί δεν κοστολογήθηκε απολύτως τίποτα από όσα υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας. Φλύαρες γενικότητες που έχουν κουράσει ακόμη και τους τελευταίους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ.

– Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως σκοπεύει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια Έλληνες. Μεγαλύτερη μείωση δηλαδή από το 30% που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη ΔΕΘ του 2014 ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι την επόμενη χρονιά οι Έλληνες δεν θα πλήρωναν καθόλου ΕΝΦΙΑ, γιατί θα τον καταργούσε. Το 2015 υποσχέθηκε μείωση, το 2016 υποσχέθηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί γιατί είναι άδικος, το 2017 ανακάλυψε ότι υπάρχουν και πιο άδικοι φόροι από αυτόν και τελικά το 2018 περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι πλήρωσαν παραπάνω ΕΝΦΙΑ λόγω της αύξησης στις τιμές ζώνης. Στη φετινή ΔΕΘ επέστρεψε σε προεκλογική διάθεση και υποσχέθηκε νόμο που θα ψηφιστεί μέσα στο 2018 και θα προβλέπει μείωση κατά 50% για 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενους. Ξέχασε όμως, να μας πει τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 5,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι προφανώς θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά για τους υπόλοιπους, καταβάλλοντας ακόμη πιο αυξημένο φόρο του χρόνου.

– Ανακοινώθηκαν όμως και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των αδυνάμων όπως το επίδομα ενοικίου. Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει αυτά τα μέτρα;

Ας δούμε πρώτα τι θα εφαρμοστεί στην πράξη. Γιατί στον 4472/17 το επίδομα ενοικίου ψηφίστηκε για 600.000 πολίτες και η υπόσχεση που έδωσε ο κ. Τσίπρας ήταν για τους μισούς, δηλαδή για 300.000. Δεν είμαι σίγουρος πόσοι και αν θα πάρουν το επίδομα στο τέλος. Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη με το “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα”. Η δαπάνη θα αυξηθεί και 800.000 συμπολίτες μας θα μπορούν να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και να σταθούν στα πόδια τους. Στόχος μας είναι όσοι έμειναν πίσω τα χρόνια της κρίσης να στηριχθούν με στόχο να ξαναμπούν σταδιακά στην αγορά εργασίας. Όπως είχε πει κάποτε ο Ρόναλντ Ρίγκαν, το καλύτερο κοινωνικό επίδομα είναι μια δουλειά.

– Πριν λίγες ημέρες η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημάνατε, για παράδειγμα, ότι το συνολικό τους ύψος προσεγγίζει τα 102 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι απόδειξη της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη… μαύρη τρύπα;

Τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν αυτή τη στιγμή φορολογικές εκκρεμότητες τις οποίες, δυστυχώς, δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Από τα 102 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος δεν μπορεί να εισπραχθεί. Πρέπει, λοιπόν, να διαγραφούν οι ανείσπρακτες οφειλές, ακόμη και με διακομματική συναίνεση αν χρειαστεί. Για όσες οφειλές παραμείνουν, θα δώσουμε τη δυνατότητα να ρυθμιστούν μέχρι 120 δόσεις. Συγκεκριμένα, οι οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ πρέπει να μπορούν να σπάσουν σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι θα πρέπει να παγώσει και να αποπληρωθεί όταν καταβληθεί και η τελευταία δόση του υπόλοιπου χρέους. Και τέλος, οι οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ θα πρέπει να μπορούν να ρυθμιστούν εύκολα, με μια αίτηση.

– Λίγες ημέρες πριν την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο;

Πρέπει να περιμένουν αυτό ακριβώς που απαιτούν από όλους τους πολιτικούς. Συγκεκριμένα πράγματα, όχι αόριστες υποσχέσεις. Ανεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη με ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Με χρόνους εφαρμογής και κόστος υλοποίησης. Με σαφή φιλελεύθερο προσανατολισμό και όραμα για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Ο εθνικός στόχος για τον οποίο πρέπει να δουλέψουμε όλοι, είναι η ενδυνάμωση της ιδιωτικής οικονομίας. Να αυξηθούν οι επιχειρήσεις και να μεγαλώσουν αυτές που υπάρχουν ήδη. Να μειωθούν φόροι και εισφορές και να αυξηθούν έτσι οι μισθοί και τα εισοδήματα. Να αυξηθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και να έρθουν μεγάλες ξένες επενδύσεις. Και μαζί με τις επενδύσεις να επιστρέψουν και νέοι που έφυγαν λόγω της κρίσης.

Αυτός πρέπει να είναι ο εθνικός μας στόχος. Γιατί μόνο έτσι κερδίζουν όλοι. Κερδίζουν οι συνταξιούχοι γιατί θα πληρώνονται οι εισφορές των νεότερων στα ασφαλιστικά ταμεία. Κερδίζουν οι άνεργοι γιατί υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες δουλειάς. Κερδίζουν οι αδύναμοι γιατί με τα αυξημένα έσοδα μπορεί να ισχυροποιηθεί το κοινωνικό κράτος. Κερδίζουν όμως και οι πιο δυνατοί γιατί πλέον θα έχουν κίνητρο να εργαστούν και να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.

– Τι λέτε όμως στους νέους που θέλουν να φύγουν από τη χώρα;

Τους λέμε να μείνουν εδώ και να γίνουν συμμέτοχοι στην Ελλάδα που θέλουμε να χτίσουμε. Η συζήτηση για τους νέους που έφυγαν και αυτούς που θέλουν να φύγουν είναι σωστό να γίνεται. Αλλά κάποια στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να επιβραβεύσει και τους νέους που έμειναν εδώ και πάλεψαν μέσα στην κρίση. Τους νέους επαγγελματίες που παρά τις τόσες δυσκολίες προσπάθησαν και τα κατάφεραν απέναντι σε όλα. Αυτούς που κατάφεραν να γίνουν παραγωγικοί και δημιουργικοί μέσα στις τόσο αντίξοες συνθήκες της κρίσης. Και αν μέσα σε αυτές τις συνθήκες απέκτησαν τόση ανθεκτικότητα φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν, και που μπορούν να φτάσουν σε μια Ελλάδα με κανονικές ή με ευνοϊκές συνθήκες. Η Ελλάδα οφείλει να τους επιβραβεύσει για την υπομονή τους. Για την ανοχή τους στις άθλιες συνθήκες παιδείας, στις μηδενικές ευκαιρίες δουλειάς, στις εχθρικές συμπεριφορές του κράτους απέναντι στην επιχειρηματικότητα και σε καθετί καινούργιο. Η Ελλάδα τους οφείλει γιατί την κράτησαν όρθια. ​​​​​​​

– Τις τελευταίες ημέρες, η θερμοκρασία στο πολιτικό σκηνικό χτυπάει κόκκινο. Πιστεύετε ότι θα οδηγηθούμε στις κάλπες μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης;

Οι προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες. Ειδικά όταν προέρχονται από φιλοκυβερνητικούς εκτελεστές συμβολαίων λάσπης. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κάτι πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα. Περιπολικό της Αστυνομίας ήρθε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας τη σύλληψη της εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από πότε είχε η Ελλάδα να τα ζήσει αυτά; Σε ποια δημοκρατική χώρα του κόσμου συμβαίνουν αυτά; Έχουμε ευθύνη να μην παρασυρθούμε στον βούρκο που μας τραβά το παρασύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί άθλιες μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές. Δεν τους φοβόμαστε.

Από capital.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί