Ίσως το πιο κρίσιμο stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι το φετινό

Από κοινού φυσικά με τις ελληνικές. 

Ένα από τα δυσκολότερα τεστ αντοχής στην ιστορία τους, αναμένεται να περάσουν φέτος οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς θα κληθούν να “αποδείξουν” ότι μπορούν να αντέξουν τις δυσμενείς συνέπειες του Brexit, περιλαμβανόμενης συρρίκνωσης της ενωσιακής οικονομίας κατά 8,3% μέχρι το 2020. Αυτά προκύπτουν από τις μακροοικονομικές παραδοχές στις οποίες θα βασιστούν τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών,  και τις οποίες έδωσε προ ολίγου στο φως της δημοσιότητας η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).  

Σύμφωνα με την EBA, τα αποτελέσματα των stress tests αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις 2 Νοεμβρίου του 2018.

Στην ανακοίνωσή της η τραπεζική αρχή αναφέρει ότι οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσουν φέτος το πιο σκληρό “τεστ αντοχής” της ικανότητάς τους να αντέξουν τους κλυδωνισμούς μιας αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.

“Τα stress tests έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους εποπτικούς φορείς, τις τράπεζες και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ένα κοινό αναλυτικό πλαίσιο για τη συνεπή σύγκριση και αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών της ΕΕ σε οικονομικές διαταραχές”, σημειώνει η EBA.

Το δυσμενές σενάριο της EBA προβλέπει σωρευτική υποχώρηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης κατά 8,3% μέχρι το 2020  έναντι του βασικού σεναρίου που έχει στηριχτεί στις πραγματικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, υπό το δυσμενές σενάριο, το οποίο σύμφωνα με την EBA είναι αυστηρότερο από αυτό που χρησιμοποίησε η Federal Reserve κατά τους αντίστοιχους ελέγχους ανθεκτικότητας των αμερικανικών τραπεζών, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά 1,9%, η ανεργία θα αυξηθεί κατά 3,3% και οι τιμές των κατοικιών θα καταγράψουν σωρευτική πτώση της τάξης του 19% μέχρι το 2020.

(capital)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί