Ηλεκτρονικά από τα μέσα του 2019 σχεδόν όλες οι συναλλαγές σε εφορίες και τελωνεία

Σε αγώνα μεταρρυθμιστικής και ψηφιακής ταχύτητας έχει αποδυθεί τους τελευταίους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζοντας και δρομολογώντας, μέχρι στα μέσα του 2019,

τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν σε εφορίες και τελωνεία ώστε σχεδόν όλες οι συναλλαγές με τους φορολογούμενους καθώς και η είσπραξη των εσόδων να διενεργούνται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα.

Βασική επιδίωξη είναι να καταργηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στα γκισέ των εφοριών π.χ για την υποβολή αιτήσεων και φακέλων με συνοδευτικά έγγραφα, όπως για μεταβιβάσεις ακινήτων, στα τμήματα κεφαλαίου, ώστε να περιοριστούν οι ουρές, η αναμονή και ο εκνευρισμός.

Στόχος όλες σχεδόν οι συναλλαγές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να πραγματοποιούνται μετά τα μέσα του 2019 μέσω του διαδικτύου, όπως συμβαίνει σήμερα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, την έκδοση και εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, την περιοδική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ κλπ.

Με τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις της ΑΑΔΕ που συνοψίζονται στον πλήρη εκσυγχρονισμό των υποδομών των εφοριών και των τελωνείων επιδιώκεται εντός του 2019 οι περισσότερες από τις συναλλαγές με τους φορολογούμενους να διενεργούνται όχι μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο αλλά και σε πραγματικό χρόνο.

Συγκεκριμένα δρομολογούνται:

– Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές). Ήδη πρόσφατα εκδόθηκε οδηγία από τον γραμματέα της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή προς τις εφορίες να φροντίσουν, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, να δέχονται ηλεκτρονικά τις αιτήσεις φορολογουμένων που αφορούν στο φόρο χρηματικής δωρεάς/γονικής παροχής.

– Ανανεώνονται οι υφιστάμενοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στις εφορίες, με την προμήθεια νέων με υψηλές ταχύτητες.

-Η υποβολή των δηλώσεων για την απόδοση φόρων που παρακρατήθηκαν από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα θα γίνεται ηλεκτρονικά.

– Δημιουργούνται ηλεκτρονικά βιβλία καταχώρησης για δηλώσεις δωρεάς, φόρου κληρονομιάς, γονικής παροχής κλπ.

– Το φορολογικό μητρώο θα διασυνδεθεί με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) για τυχόν αλλαγές σε επιχειρήσεις και με το Μητρώο του Κτηματολογίου για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων στο Ε9.

– Η υποβολή αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ θα γίνεται μέσω του Taxisnet και όχι με χειρόγραφη αίτηση στις εφορίες.

– Θα αυτοματοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις σε κινητή και ακίνητη περιουσία) σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου. Μόλις το πληροφοριακό σύστημα θα ενημερώνεται ότι κάποιος φορολογούμενος (φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση) έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι αυτόματα θα ειδοποιούνται οι τράπεζες για λήψη μέτρων σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Έτσι καταργείται η μεσολάβηση του προϊσταμένου που αποφασίζει για τη αποστολή ειδοποιητηρίων σε τράπεζες.

-Τα δελτία αποστολής και τα τιμολόγια πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα εκδίδονται και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην εφορία τη στιγμή της συναλλαγής.

– Διασυνδέονται τα πληροφοριακά συστήματα του taxis, των υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος, Εργασίας, Κτηματολογίου, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κλπ για διασταυρώσεις πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος.

– Τα τελωνεία θα εφοδιαστούν με σύγχρονα μηχανήματα εντοπισμού λαθραία διακινούμενων προϊόντων.

πηγή newpost.gr, ΦΩΤΟ: eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί