Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος επενδύει 216 εκατ. έως το 2020

Συνέλευση: Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της διοίκησης

Στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 216 εκατ. ευρώ έως το 2020, με στόχο να φτάσει το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος της σε 490 MW, προχωρά πλέον απρόσκοπτα η θυγατρική της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-0,32% ΕΛΤΕΧ Άνεμος μετά την επικράτηση εντός του ομίλου της άποψης της ανάπτυξης της εταιρείας και όχι της πώλησής της.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Σιετής, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εντός του 2017 τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία η επέκταση του υφιστάμενου αιολικού πάρκου Αγ. Δυνατή, με εγκατάσταση μίας επιπλέον ανεμογεννήτριας 2,3 MW και επαύξηση ισχύος κατά 5 MW συνολικά, στο όρος Αγ. Δυνατή, εντός των ορίων του Δήμου Κεφαλονιάς και το αιολικό πάρκο στη θέση Καλογεροβούνι – Πούλος, εγκατεστημένης ισχύος 17,1 MW, στον Πάρνωνα, εντός των ορίων του Δήμου Μονεμβασίας.

Ξεκίνησαν, επίσης, οι εργασίες για το αιολικό πάρκο Γκρόπες – Ράχη Γκιώνη, εγκατεστημένης ισχύος 18,9 MW, στον Πάρνωνα, εντός των ορίων του Δήμου Μονεμβασίας, και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2018.

Τα εν εξελίξει έργα
Ακόμη, ξεκίνησε η κατασκευή της επέκτασης του αιολικού πάρκου Τετράπολις, εγκατεστημένης ισχύος 6,4 MW, στη θέση Μονολάτη – Ξερολίμπα, εντός των ορίων του Δήμου Κεφαλονιάς, προσβλέποντας σε ολοκλήρωση της κατασκευής κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όπως επίσης και η κατασκευή των αιολικών πάρκων Κασιδιάρης Ι και ΙΙ στις θέσεις Κρανιές – Καραβαμιά – Έλατος και Αγραχλαδιά – Πρ. Ηλίας – Πέτρα Χάιδως – Διαβολοράχη – Πρ. Ηλίας αντιστοίχως, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 90 MW, εντός των ορίων των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, προσβλέποντας σε έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Παράλληλα, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος απέκτησε το 100% των μετοχών των εταιρειών Α.Π. Ανατολικό Άσκιο Ενεργειακή Α.Ε. και Δυτικό Άσκιο Ενεργειακή Α.Ε. και έχει ξεκινήσει η τροποποίηση των αδειών και η κατασκευή των έργων συνολικής ισχύος 76,8 MW στο όρος Άσκιο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία.

Οι στόχοι για το 2018 περιλαμβάνουν την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, συνολικής ισχύος 173,2 MW, με υπογεγραμμένες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την υλοποίηση ενός επιπλέον έργου, ισχύος περίπου 28,8MW, στη θέση Ορφέας – Επτάδενδρος της Δημοτικής Ενότητας Αρριανών, του Δήμου Αρριανών, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, για το οποίο η εταιρεία συμμετείχε με επιτυχία (υπ’ αριθμ. 649/2018 απόφαση της ΡΑΕ) στην πρώτη φάση της ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ, καθώς επιλέχθηκε για το εν λόγω έργο να ενταχθεί σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης.

Η θυγατρική της Ελλάκτωρ στοχεύει, επίσης, στην εντατικοποίηση της αδειοδοτικής ωρίμανσης των έργων με άδεια παραγωγής και περιβαλλοντικούς όρους (το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 429 MW), ώστε να συμμετέχει στους επόμενους κύκλους ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ για αιολικά.

Στα τέλη του 2017 το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος της ΕΛΤΕΧ Άνεμος και των θυγατρικών της ανερχόταν σε περίπου 260 MW, αυξημένο κατά περίπου 5% σε σχέση με το 2016. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το 2017 ανήλθε σε 547 GWh, αυξημένη κατά 10,7% σε σχέση με το 2016.

Οικονομικά μεγέθη
Βάσει των παραπάνω, το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκε σε 33,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,7% σε σχέση με το 2016.

Σήμερα το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος είναι ήδη 289 MW: 18 αιολικά πάρκα ισχύος 282 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό 5 MW και ένα φωτοβολταϊκό 2 MW.

naftemporiki

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu