• Αρχική
  • Άρθρα
  • HSBC: Εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες

HSBC: Εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες

Εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνει η HSBC, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Σε νέα εκθεσή της η HSBC κάνει λόγο για την τρίτη μείωση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και άλλα 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Και ενώ οι πρώτες δύο πρώτες υποχωρήσεις συνδέονταν στενά με το κατάσταση στη χώρα, αντανακλώντας τις φιλοδοξίες για τη μεταμνημονιακή δομή της στην πρώτη και τη γενικότερη αποστροφή έναντι του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές στη δεύτερη, η μείωση του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εν μέσω ανόδου των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Η HSBC εκτιμά πως οι επενδυτές έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως υπάρχουν επίμονα ερωτήματα ως προς την ικανότητά τους να διατηρήσουν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ενώ απουσιάζει η ανάπτυξη στα δάνεια. Επιπλέον, σημειώνει πως η αγορά ανησυχεί ότι θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας συνεχόμενης πίεσης για κερδοφορία ή, ακόμα χειρότερα, μέσω κατανάλωσης κεφαλαίων.

Η HSBC επισημαίνει πως κατανοεί τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις top line τάσεις, προσθέτοντας πως αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειωθούν κατά 13% το 2018, κατά 2% και 1% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα. Όμως, ενώ η πίεση οπωσδήποτε δεν είναι θετική, ωστόσο η HSBC εκτιμά πως είναι σημαντικό ότι δεν προέρχεται από ανταγωνιστικές δυνάμεις που οδηγούν σε υποχώρηση της διαρθρωτικής κερδοφορίας του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων. Αντιθέτως, αποτελεί τη συνέπεια της αντιμετώπισης του μεγάλου αποθέματος των προβληματικών assets, είτε λόγω της αναδιάρθρωσης, είτε λόγω των μειωμένων εκθέσεων, μέσω προβλέψεων, πωλήσεων ή ρευστοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η επανεμφάνιση των ανησυχιών αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι λιγότερο κατανοητή. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία υποβολής των τριετών σχεδίων τους στις εποπτικές αρχές. Η HSBC κατανοεί την αβεβαιότητα, ωστόσο, όπως σημειώνει, άν είναι σωστά τα δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ, τότε το μέγεθος της μείωσης ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της.

Η επιτάχυνση του ρυθμού της οργανικής και ανόργανης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις τράπεζες μέχρι στιγμής είναι επαρκής. Όμως, το μείγμα φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκό από αυτό που αναμενόταν, καθώς δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στις πιο πωλήσεις με υψηλότερο κόστος, στις τιτλοποιήσεις και στις ρευστοποιήσεις, απ’ ό,τι στις αναδιαρθρώσεις. Ωστόσο, η HSBC προσθέτει ότι το σημαντικό είναι πως η εποπτικές αρχές φαίνεται πως εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να δώσουν στις τράπεζες τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να αντιμετωπίσοθυν το μεγάλο απόθεμα προβληματικών στοιχείων ενεργητικού χωρίς να επηρεάζονται τα κεφάλαια.

Στην έκθεσή της η HSBC σημειώνει ότι η αντίδραση της αγοράς φαίνεται υπερβολική, συμπληρώνοντας πως «τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ όσο ελπίζαμε, αλλά καλύτερα από όσο φοβόμαστε τώρα».

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •