Να γιατί καταργήθηκαν τα capital controls – 20 δις ευρώ, από τις τσέπες του λαού στην τσέπη του δημοσίου

Σίγουρα θα θυμάστε τον Ιούλιο του 2015. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει άλλωστε, τις τρομερές εικόνες, με τους πολίτες που, σχημάτιζαν ουρές στα ΑΤΜ, για να βγάλουν….60 ευρώ.

Αυτές οι εικόνες άλλαξαν, αφού εχθές , το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τα capital controls τελείωσαν στο εσωτερικό της χώρας και ότι από Δευτέρα οι πολίτες, θα παίρνουν όσα λεφτά θέλουνε από την Τράπεζα.

Για ποιο λόγο όμως καταργήθηκαν τώρα τα Capital Controls; Τα πάμε καλά; Είναι η Ελλάδα μια κανονική χώρα;

Η υπερφορολόγηση αλλά και οι κατασχέσεις λογαριασμών, άδειασαν τα…αποθέματα των Ελλήνων και πλέον στις τράπεζες, οι πολίτες έχουν ακριβώς τα χρήματα που χρειάζονται, για να πληρώνουν φόρους, αλλά και για να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, αφού οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά, παραπανίσια και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Τι έγινε στις αρχές του 2015

Σύμφωνα με έκθεση (του 2016) της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2015 αποσύρθηκαν περίπου 15 δις ευρώ (από το εσωτερικό της Ελλάδας). Το λεγόμενο bankrun, έλαβε σάρκα και οστά επειδή υπήρχε αβεβαιότητα, την εποχή που έκανε διαπραγματεύσεις ο Βαρουφάκης. Για αυτό τον λόγο λοιπόν, πολλά κεφάλαια βγήκαν στο εξωτερικό και άλλα κρύφτηκαν κάτω από τα στρώματα, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Ποιος ήταν ο στόχος, μετά την επιβολή των capital controls

Τα 15 δις έπρεπε να επιστρέψουν με κάποιο τρόπο, οπότε η κυβέρνηση επέλεξε να υπεροφορολογήσει τους πολίτες. Θεώρησε δηλαδή, ότι με αυτό τον τρόπο, θα γεμίσουν τα κρατικά Ταμεία. Έτσι λοιπόν, οι καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του δημοσίου, αυξήθηκαν κατά 20 δις ευρώ.

Στο τέλος του Ιουνίου (του 2015) και πριν τα capital controls, ήταν 4,735 δισ. ευρώ και στο τέλος Ιουλίου (μετά την επιβολή των capital controls) έφταναν τα 5,593 δισ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2018 (οι καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του δημοσίου), αυξήθηκαν στα…… 25,002 δισ. ευρώ.

Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί