Γ.Γ. Λιμένων: Η ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ δεν ήταν στον προγραμματικό λόγο της κυβέρνησης

Στην αναδιοργάνωση του λιμενικού συστήματος της χώρας και ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξει ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για τον τρόπο λειτουργίας των κρατικών και δημοτικών λιμενικών ταμείων, αναφέρθηκε ο γ.γ Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης.

 

Μιλώντας στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο logistics που διεξάγεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου ο κ. Λαμπρίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, τόνισε ότι λόγω της μορφολογικής ιδιαιτερότητας της χώρας αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σύνθετο λιμενικό σύστημα και όχι μόνο μία κατηγορία λιμανιών.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η επιλογή της ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων λιμανιών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ δεν ήταν στους προγραμματικούς λόγους της κυβέρνησης το 2015.

«Αυτό που επιλέγαμε εμείς ήταν το μοντέλο που έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη και αφορά τις υποπαραχωρήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων» τόνισε ο κ.Λαμπρίδης ενώ είπε ότι ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε πρώτη φάση, σε ότι αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, πολύ υψηλά και με τις επενδύσεις που θα υπάρξουν θα δοθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Για τα κρατικά και δημοτικά λιμενικά ταμεία τόνισε ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα βιωσιμότητας και υποστελέχωσης, προσθέτοντας ότι, ενώ η κυβέρνηση διαθέτει πόρους από το ΕΣΠΑ τα συγκεκριμένα ταμεία αδυνατούν να τους αξιοποιήσουν ακόμα και να εισπράξουν τις οφειλές λιμενικών τελών.

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα 10 λιμάνια που ελέγχει ο βασικός μέτοχος το ΤΑΙΠΕΔ. Τόνισε ότι τα λιμάνια αυτά θα παραμείνουν δημόσια και θα παραχωρηθούν επιμέρους δραστηριότητες

Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος εξασφαλίζει δύο πλεονεκτήματα. Από τη μία το δημόσιο συμφέρον ενώ από την άλλη θα μπορεί το κράτος να προσεγγίσει επενδυτές που έχουν συγκεκριμένη εμπειρία σε συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί