Φόβοι για ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ ευρωπαϊκών τραπεζών!! Μίνι ΚΡΑΧ στις αγορές

Ποιοί μιλάνε για την "ευρωπαϊκή Lehman";

Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στις ευρωπαϊκές αγορές η Credit Suisse, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να υποκύπτει και αυτό στους φόβους ότι ο ελβετικός, πάλαι ποτέ, κολοσσός βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,19% στις 1.039,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 83,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,2 εκατ. τεμάχια.

Πτώση 3,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.527,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 6,06% στις 783,43 μονάδες.

Στον «χορό» της μεγάλης πτώσης έχουν μπει για τα καλά και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Θα είναι η Credit Suisse η ευρωπαϊκή “Lehman”;

Η επιθετική αύξηση του κόστους χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου φαίνεται ότι προκαλεί έντονες αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο στις δύο όχθες του Ατλαντικού, με τους πιο ευάλωτους ομίλους να δέχονται ήδη τις μεγάλες πιέσεις.

Άλλωστε, τα προβλήματα της Credit Suisse δεν ήταν άγνωστα, με πολλούς επενδυτές πλέον να μειώνουν δραστικά την έκθεσή τους στην περιοχή, υπό το φόβο κατάρρευσης. 

Μάλιστα, οι φόβοι εντάθηκαν όταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse, Saudi National Bank, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αιμοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου. Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί αυτήν την ώρα έως και 20%, σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑ.

Το περιβάλλον μπορεί να περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, παρά την τραπεζική κρίση των ΗΠΑ.

Επενδυτές και αναλυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλον για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της την Πέμπτη μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησε αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο όπως αναφέρει πηγή από την ΕΚΤ στο Reuters η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου.

(Από capital.gr – φωτο:eurokinissi)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί