Φιλέτα στο παζάρι – Τα ραντεβού των αποκρατικοποιήσεων

Μετά το πρώτο «πακέτο» εταιρικών αποκρατικοποιήσεων που υλοποιήθηκε (ΟΛΘ, ΟΤΕ) ή έχει μπει στις «ράγες» για να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 από το ΤΑΙΠΕΔ (Ελληνικό, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ κ.λπ.)

σειρά παίρνουν τα ακίνητα «φιλέτα» του Δημοσίου. Στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν παραμείνει 91 ακίνητα, η ιδιωτικοποίηση των οποίων γίνεται σταδιακά, ανάλογα με τη νομική, τεχνική και εμπορική ωριμότητά τους, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών είτε μέσω συμβατικών διαγωνιστικών διαδικασιών με την υποστήριξη χρηματοοικονομικών συμβούλων.
Ανάμεσα στα ακίνητα προς πώληση περιλαμβάνονται σημαντικές παραλιακές και δασικές εκτάσεις που φιλοξενούσαν επιχειρήσεις κάμπινγκ, ξενοδοχεία του ΕΟΤ ή Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, κτήρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα, μέχρι και ιαματικές πηγές ή πρώην εργοταξιακοί χώροι.
Οι διαγωνισμοί που φαίνεται ότι έχουν προτεραιότητα για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι αυτοί που αφορούν τα ακίνητα των ιαματικών πηγών, στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών στην Κρήτη, αλλά και στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα. Παράλληλα σε προπαρασκευαστικό στάδιο αναζήτησης του βέλτιστου τρόπου αξιοποίησής τους βρίσκονται σημαντικά ακίνητα, όπως αυτό, πρώην κυριότητας ΕΡΤ, στην Περαία του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης ή των πρώην εργοταξιακών χώρων της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις
Ένα από τα σημαντικότερα ανοικτά «μέτωπα» του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις στις δύο ιδιοκτησίες στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, Γκολφ Αφάντου και Νότια Αφάντου, που έχουν περάσει από χίλια κύματα τα τελευταία χρόνια. Στα επόμενα βήματα, όπως αυτά καταγράφονται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου, είναι η έκδοση πράξης δασικού χαρακτηρισμού Νότιας Αφάντου, η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών, αλλά και το οικονομικό κλείσιμο συναλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι η M.A. Angeliadis είναι πλειοδότης για το Γκολφ Αφάντου και η T.N. Aegean Sun Investment Limited πλειοδότης για τη Νότια Αφάντου.

Στις πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών εκκρεμούν τα συμβόλαια προς υπογραφή σε ακίνητα στη Ρόδο, την Πάτρα και την Παλιά Πόλη του Ναυπλίου. Το ίδιο ισχύει και για το ακίνητο «Σαμπάριζα Ερμιόνης», το ξενοδοχείο «Ηνίοχος» στην πλατεία Ομονοίας, αλλά και σε τμήμα ακινήτου στο Σανατόριο Μάνα. Παράλληλα, οι επιτελείς του Ταμείου βρίσκονται σε αναζήτηση ακινήτων ώριμων και κατάλληλων, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα αξιοποίησης μέσω της πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr.
Επιπλέον σε ένα πολυσυζητημένο ακίνητο, το Castello Bibelli της Κέρκυρας, έχει υποβληθεί βελτιωμένη οικονομική προσφορά που έγινε αποδεκτή, ενώ στα επόμενα βήματα είναι η υποκατάσταση προτιμητέου επενδυτή και η υποβολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ακίνητο περιλαμβάνει το ιστορικό κτήριο του «Castello» (1.968 τ.μ.), που είναι νεογοτθικού ρυθμού, χτισμένο το 1900, και τέσσερα βοηθητικά κτήρια (457 τ.μ.).

Το «Castello» μαζί με τα βοηθητικά κτήρια έχουν κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα μνημεία. Η αξιοποίηση θα γίνει με την πώληση των μετοχών μιας Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (SPV), στην οποία θα ανήκει εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας επί τμήματος του ακινήτου – Ζώνη ΙΙ (χρήση τουρισμός – αναψυχής) και δικαίωμα επιφανείας επί του «Castello» – Ζώνη Ι (χρήση τουριστικό – παραθεριστικό χωριό), συμφώνως προς τις προβλέψεις του οικείου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).
Στο στάδιο προετοιμασίας για να μπει σε διαγωνισμό για μακροχρόνια παραχώρηση βρίσκεται και η έκταση στον Δήμο Μαρκοπούλου Αττικής, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα), με κτηριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.

Ιαματικές πηγές και κάμπινγκ
Το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές, το οποίο ήδη οδεύει προς αξιοποίηση. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στον Νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού.
● Ως προς το Ξενία (δυναμικότητας 46 δωματίων) και την Ιαματική Πηγή Κύθνου η υποβολή προσφορών, με βάση το χρονοδιάγραμμα, έληγε στις 25.6.2018. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου της Κύθνου, λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως ιστορικό υδροθεραπευτήριο κτισμένο από τους Hansen και Ziller, το κτιριακό συγκρότημα έχει κριθεί διατηρητέο.
● Για το ακίνητο της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι 468.125 τ.μ. και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτήρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Το ακίνητο είχε εκμισθωθεί στην ΕΤΕ, η οποία το είχε υπεκμισθώσει στον όμιλο Μήτση, ενώ διατηρούσε δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση μελλοντικής αξιοποίησης. Γι’ αυτό απαιτείται η τυπική λύση της σχέσης με ταυτόχρονη παραίτηση της ΕΤΕ από το δικαίωμα προτίμησης.
● Ως προς το ακίνητο Camping Καμένων Βούρλων, για το οποίο η μέθοδος αξιοποίησης είναι υπό συζήτηση, πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο, με συνολική έκταση 1.061.955 τ.μ., εκ των οποίων εκμεταλλεύσιμα είναι τα 850.160 τ.μ. και περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις κάμπινγκ του ΕΟΤ.
● Αντίστοιχα και για το ακίνητο των Θερμοπυλών η μέθοδος αξιοποίησης είναι και στην περίπτωση αυτή υπό συζήτηση. Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 785.398 τ.μ., και περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
● Για την έκταση της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, εκτάσεως 708.061 τ.μ., που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, το τμήμα προς αξιοποίηση έχει εμβαδόν περίπου 350 στρέμματα, με την προοπτική της πώλησης του ακινήτου, ενώ τα επόμενα βήματα είναι η διαβούλευση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του τρίτου τριμήνου 2018.

Στα ακίνητα προς αξιοποίηση περιλαμβάνεται και αυτό, πρώην κυριότητας της ΕΡΤ, στην Περαία της Θεσσαλονίκης, έκτασης 760.807 τ.μ. Επί του ακινήτου υφίστανται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ., με το ΤΑΙΠΕΔ να θέλει να οριστικοποιήσει τον τρόπο αξιοποίησής του στο επόμενο διάστημα.
Υπό συζήτηση είναι και ο τρόπος αξιοποίησης για τους πρώην εργοταξιακούς χώρους του έργου Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου. Πρόκειται για έκταση 213.583 τ.μ., η οποία αποτελείται από τέσσερα μη όμορα τμήματα στη βόρεια απόληξη της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Επί του ακινήτου δεν υφίστανται κτίσματα, ενώ «τρέχουν» οι ενέργειες νομικής ωρίμανσης αναφορικά με τη μεταγραφή των απαλλοτριώσεων και της ταυτότητας του ακινήτου, οι ενέργειες τεχνικής ωρίμανσης σχετικά με τη διόρθωση των θεσμικών γραμμών του (επανακαθορισμός ζώνης αιγιαλού παραλίας), το pre-marketing και η έρευνα βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης του ακινήτου.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί