Έρχονται ρυθμίσεις για εκατομμύρια μικροοφειλέτες μέχρι 10.000€ – Διαβάστε τον αριθμό των δόσεων και τις προϋποθέσεις

Ρυθμίσεις με πολλές και χαμηλές δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών στις οποίες θα μπορούν να υπαχθούν τουλάχιστον 3,6 εκατ. οφειλετών στην εφορία

(σε σύνολο 3,8 εκατ. οφειλετών) σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το newpost.gr, προκειμένου από τη μια να απαλλάξει εκατοντάδες χιλιάδες μικρο-οφειλέτες από χρέη έως 3.000 ή και έως 10.000 ευρώ και από την άλλη να μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου.

Η νομοθέτηση εξόφλησης παλαιών χρεών, μέσω νέων ευνοικών ρυθμίσεων μπορεί να συναντά την αντίδραση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, ωστόσο αρκετές ρυθμίσεις, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν αποβεί ιδιαίτερα αποδοτικές για τα ταμεία το Δημοσίου, καθώς έχουν συγκεντρωθεί δισ. ευρώ, όπως με τη ρύθμιση του 2015 των 120 δόσεων, αλλά και τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων παρελθόντων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, της αποδοτικότητας δηλαδή που έχουν οι ρυθμίσεις για τη σταδιακή εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών για εκατομμύρια φορολογουμένους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βάλει σε εφαρμογή από 1/1/2019 δύο νέες ρυθμίσεις.

Η πρώτη θα αφορά την εξόφληση σε 36 μηνιαίες δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 3.000 ευρώ που έχουν 3,36 εκατ. φορολογούμενοι (το συνολικό χρέος είναι 1,7 δισ. ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις).

Η δεύτερη θα αφορά την εξόφληση σε έως 120 μηνιαίες δόσεις ληξιπρόθεσμων χρεών από 3.001 έως 10.000 ευρώ, που έχουν περίπου 250.000 φορολογούμενοι (το συνολικό χρέος χωρίς τις προσαυξήσεις είναι 2 δισ. ευρώ).

Και για τις δύο ρυθμίσεις απαραίτητοι όροι θα είναι

α) τα χρέη να έχουν βεβαιωθεί μέχρι τα τέλη του 2017 και

β) για το 2018 να έχουν εξοφληθεί οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις ή αυτές να έχουν υπαχθεί για εξόφληση στην πάγια ρύθμιση των 12 μηναίων δόσεων.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί