Επιμένει ο Τσακαλώτος για συντάξεις: «Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην κοπούν»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επέμεινε πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην μειωθούν οι συντάξεις παρ όλα αυτά παραδέχτηκε πως η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή.

Ο κ. Τσακαλώτος επέμενε ότι το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων είναι ένας από τους παράγοντες που θα μετρήσουν στο να μην ισχύει ο νόμος για την μείωση των συντάξεων.

Μάλιστα κάλεσε την αντιπολίτευση να του πει με ποιο μαγικό τρόπο εκείνη θα κάνει αναλογιστικές μελέτες που δεν θα περιλαμβάνουν αυτά τα δεδομένα.

«Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να πεθάνουν άνθρωποι περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες»

«Περιμένω τις δικές σας αναλογικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής. Εσείς έχετε κάποιο μυστικό τρόπο για να κάνετε αναλογικές μελέτες; Σας στεναχωρεί ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες από το 2017 και από αυτά που λέγατε».

Όμως αρνήθηκε με ένταση ότι τόσο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι επιθυμούν να πεθάνουν οι συνταξιούχοι
«Δεν είναι σωστό για το δημόσιο διάλογο μια ολόκληρη παράταξη να κατηγορεί έναν υπουργό ότι θέλει να πεθάνουν άνθρωποι και ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πεθάνουν άνθρωποι. Αυτό για μένα είναι ένα πολύ βαρύ πράγμα.

Δεν είπα κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα τη διαδικασία για τα μέτρα και τα αντίμετρα σας παρακαλώ μη βάζετε όλα τα αυγά στο ένα καλάθι και όταν δε σας βγαίνει αυτό να φωνάζετε για άλλα πράγματα ότι ο υπουργός δε νοιάζεται για τη ζωή των ανθρώπων . Δεν θα σας βοηθήσει πολιτικά δεν βοηθά το δημόσιο διάλογο δεν βοηθά σε τίποτα»

«Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην κόψουμε συντάξεις και να μη μειωθεί το αφορολόγητο»

Ο κ. Τσακαλώτος για πρώτη φορά έβαλε στη δημόσια συζήτηση θέμα μη μείωσης και του αφορολόγητου και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως με βάση το δημοσιονομικό χώρο που έχει κυβέρνηση μετά την έξοδο απο το μνημόνιο δεν θα μειωθούν ούτε οι συντάξεις ούτε το αφορολογητο. Όμως πρόσθεσε πως η συζήτηση για τις συντάξεις βρίσκεται σε μια αμφισημία και ακόμα δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί.

«Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις ,να μην περικόψουμε το αφορολόγητο και να ισχύουν και τα αντίμετρα.
Το 2017 για το θέμα των συντάξεων λέγατε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, υπάρχουν μόνο μέτρα. Λέγατε ότι και οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα ισχύσουν το 19. Μετά λέγατε δεν υπάρχουν αντίμετρα, ξεχάστε τα.

Και τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα και υπάρχει και μία αμφισημία που θα δούμε που θα εξελιχθεί η συζήτηση, έχετε πάθει ένα τέτοιο πανικό που λέτε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν. Είδα σε δικές σας εφημερίδες να γράφουν ότι κόβουμε τα αντίμετρα για να σώσουμε τις συντάξεις δηλαδή κόβονται αυτά που εσείς λέτε ότι δεν υπήρχαν τα αντίμετρα. Τα αντίμετρα θα υπάρχουν και θα υπάρχουν και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.»

«Είναι ψέματα ότι μεταβιβάστηκαν ακίνητα και αρχαιολογικοί χώροι στο Υπερταμείο»

Όσον αφορά το θέμα της μεταβίβασης ακινήτων και αρχαιολογικών χώρων στο υπερταμείο ο κ.Τσακαλώτος επετέθη στην αντιπολίτευση λέγοντας πως δεν ισχύει τίποτα τέτοιο και ότι και οι ίδιοι που ανακίνησαν το θέμα βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι είναι ψέματα

«Δεν έχουμε μεταβίβαση τίποτα πάτε σε οποιοδήποτε υποθηκοφυλακείο θέλετε και δείτε αν υπάρχει κάποια μεταβίβαση, δεν υπάρχει καμία μεταβίβαση. Λέει κατά λέξη ο νόμος οτι από την μεταβίβασή εξαιρούνται όσα από τα ανώτερα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου τέσσερα του νόμου ή γενικά η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις δηλαδή αιγιαλός παραλίες παρόχθιες εκτάσεις υδρότοποι και λοιπά.
Αν υπάρχει κάποια νομική αμφισημία να το κοιτάξουμε προφανώς αυτή ήταν μία πρώτη λίστα.

Ούτε νοσοκομεία θα πάνε, ούτε πλατείες θα πάνε, ούτε παιδότοποι θα πάνε, ούτε αρχαιολογικοί χώροι θα πάνε και το ξέρετε αυτό. Το ξέρετε μέσα σας ήταν μια προσπάθεια να δημιουργήσετε κάποιες εντυπώσεις και μέσα στην ψυχή σας δεν το πιστεύετε. Αυτό ξέρετε μειώνει πάρα πολύ το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης, το μειώνει τόσο πολύ ώστε οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την δημόσια συζήτηση προκειμένου να συζητήσουμε για τα βασικά».

Σφοδρή επίθεση Τσακαλώτου στο ΚΙΝΑΛ: «Θα σας φάει η Νέα Δημοκρατία για πρωινό»

Όμως η ομιλία του κ, Τσακαλώτου είχε και πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΚΙΝΑΛ για την στάση που κρατάς απέναντι στον ΣυΡιζΑ και στη Νέα Δημοκρατία Και προέβλεψε ότι το κόμμα της κ. Γεννηματά θα το καταβροχθίσει η Νέα Δημοκρατία.

«Προσπαθώ τα δύο τελευταία χρόνια να δω βρω ένα νήμα στο ΚΙΝΑΛ , που σας ενώνει με την σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω. Βλέπω μια απόκλιση από την σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, ενα κόμμα που δεν θέτει ζητήματα παρά μόνο θέλει να φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση. Και ξέρετε αυτά τα κόμματα είναι πολύ αναλώσιμα. Είναι αναλώσιμα και από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σταμάτης της ΝΔ πριν από το πρωινό του τρώει 3-4 τέτοια κόμματα και μετά κάθεται και τρώει το πρωινό του για να αποφασίσει τι θα κάνει στην επόμενη μέρα του».

Άμεση ήταν η απάντηση του βουλευτή της νέας Δημοκρατίας: «Εμάς δε μας απασχολούν τα άλλα κόμματα ,στο πρωινό μας μας απασχολεί η κοινωνία»

Στην επίθεση του κ. Τσακαλώτου απάντησε και ο Γιάννης Κουτσούκος από την πλευρά της δημοκρατική συμπαράταξης λέγοντας: «Εσείς σαν διακεκριμένος οικονομολόγος μαρξιστής η φιλοδοξία σας ήταν να παραδώσετε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές; Μην μας κάνετε κριτική εσείς που προσπαθείτε τώρα να ανοίξετε διαύλους επικοινωνίας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για να βγείτε από την απομόνωση σας».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί