Εκτίναξε το λαθρεμπόριο καπνικών η αύξηση φόρων

Το ποσό των 600 εκατ. ευρώ χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο

από το λαθρεμπόριο καπνικών, εξέλιξη που οφείλεται στη σημαντική αύξηση της φορολογίας. Στα χρόνια της κρίσης, και συγκεκριμένα το διάστημα 2010-2017, το λαθρεμπόριο στα καπνικά διογκώθηκε, με αποτέλεσμα τα έσοδα του Δημοσίου να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο στο «2nd Anti-Corruption Forum: Για μια βιώσιμη οικονομία στον κλάδο του καπνού», το οποίο διοργάνωσε η Palladian Conferences στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, το 2017 βεβαιώθηκαν πρόστιμα, δασμοί και φόροι ύψους 742,57 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι από το μεγάλο αυτό ποσό στα ταμεία του κράτους εισέρχονται ελάχιστα χρήματα. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία του ΣΔΟΕ που παρουσιάστηκαν από την αναπληρώτρια επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου του ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, το διάστημα 2010-2017 κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ 1,27 δισ. λαθραία τσιγάρα και 27.810 τόνοι λαθραίου καπνού. Οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί που καταλογίστηκαν μόνον από το ΣΔΟΕ (γίνονται έλεγχοι και από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου) ανέρχονται στο ποσό των 250,9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι εισπράξεις από τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι σχεδόν μηδαμινές. Στο πλαίσιο αυτό, η αναπληρώτρια επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου, θέλοντας να καταδείξει ότι το έργο της υπηρεσίας της είναι η αποκάλυψη του λαθρεμπορίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΣΔΟΕ είναι αυτό που έστειλε στη Δικαιοσύνη την υπόθεση του κρατικού καπνοπαραγωγού (σ.σ.: ΣΕΚΑΠ), επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο δικαίωσε το ΣΔΟΕ για τα ευρήματα επιβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα. Τόνισε επίσης ότι αργότερα η εταιρεία πωλήθηκε σε ιδιώτη και με νόμο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή αποφασίσθηκε να μην εισπραχθεί το πρόστιμο. Μάλιστα, είπε χαριτολογώντας «κάντε με πρωθυπουργό για ένα 24ωρο για να εισπράξω το πρόστιμο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι ομιλητές, ένα στα πέντε τσιγάρα που κυκλοφορεί στη χώρα είναι λαθραίο, ενώ το 50% των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των καπνικών έβαλε λουκέτο.

Οπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Ακης Σκέρτσος, «η ανάπτυξη της παράνομης αγοράς καπνικών προϊόντων στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της βαριάς φορολόγησης στον κλάδο και της αδυναμίας του κράτους να ενδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θέτει σε κίνδυνο 60.000 θέσεις εργασίας σε όλη την εγχώρια αλυσίδα αξίας καπνικών – παραγωγή, μεταποίηση και λιανική πώληση τσιγάρων και καπνών. Συγχρόνως, και παρά το γεγονός ότι από την 1η/1/2017 η Ελλάδα έχει πλέον τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα εντός της Ε.Ε. τα δημόσια έσοδα δεν αυξάνονται και η τάση τους παραμένει πτωτική ή στην καλύτερη περίπτωση σταθερή, σε σχέση με προηγούμενα έτη». Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι στους μέχρι σήμερα υπολογισμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη και οι έμμεσες απώλειες εσόδων που έχει το κράτος από τη συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς, όπως είναι:

• Οι πλήρως δηλωμένες θέσεις εργασίας σε νόμιμες επιχειρήσεις που χάθηκαν.

• Οι αποχωρήσεις εργαζομένων που δεν αντικαταστάθηκαν από νέες προσλήψεις.

• Οι απολύσεις που αντικαταστάθηκαν από παράνομες θέσεις εργασίας στο κύκλωμα λαθρεμπορίου, που δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρους και εισφορές.

• Οι απώλειες θέσεων εργασίας σε συνεργάτες των νόμιμων επιχειρήσεων, που συχνά είναι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Κατασχέσεις τσιγάρων από το ΣΔΟΕ:

• 2010: 190,7 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 71,25 εκατ. ευρώ.

• 2011: 313,03 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 52,66 εκατ. ευρώ.

• 2012: 150,8 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 22,54 εκατ. ευρώ.

• 2013: 171,15 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 28,72 εκατ. ευρώ.

• 2014: 159,55 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 21,10 εκατ. ευρώ.

• 2015: 143,79 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 27,7 εκατ. ευρώ.

• 2016: 131,77 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 24,44 εκατ. ευρώ.

• 2017: 9,8 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 2,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ 1,27 δισ. λαθραία τσιγάρα και 27.810 τόνοι λαθραίου καπνού, με τους διαφυγόντες δασμούς και λοιπούς φόρους να ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ.

Από τα βάθη της Ανατολής ξεκινά η διακίνηση

Η διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων ξεκινάει από τα βάθη της Ανατολής, από λιμάνια της Κίνας, το Ντουμπάι, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και, σύμφωνα με τα στοιχεία των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών, αξιοποιούνται τα «κενά» ασφαλείας σε λιμάνια της Αφρικής, όπως στη Λιβύη, προκειμένου στη συνέχεια για διοχετευθούν στις αγορές της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης. Πεδίο δράσης της διεθνούς μαφίας των καπνικών είναι και η Μαύρη Θάλασσα, και είναι χαρακτηριστική η υπόθεση όπου συνεργάστηκαν η OLAF και η ρουμανική συνοριοφυλακή, εντοπίζοντας παράνομο φορτίο 5 εκατ. τσιγάρων σε πλοίο υπό σημαία Σλοβενίας. Αν και η θαλάσσια οδός είναι η συνηθέστερη, ωστόσο και από… αέρος γίνονται αποστολές λαθραίων τσιγάρων. Τον περασμένο Ιούλιο, η OLAF παρείχε πληροφορίες στις ισπανικές τελωνειακές αρχές, κι έτσι πιάστηκε φορτίο 1,8 εκατ. λαθραίων τσιγάρων που είχε φύγει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προορισμό τη Βαρκελώνη.

Από την εφημερίδα «Καθημερινή»

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί