Το 2016, η συνολική αξία των απατών σε συναλλαγές που έγιναν με κάρτες στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (Single Euro Payments Area, SEPA) – που περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ μαζί με την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία – ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 0,4% από το 2015.
Ως ποσοστό στη συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες (4,38 τρισ. ευρώ), οι απάτες μειώθηκαν κατά 0,001 της ποσοστιαίας μονάδας στο 0,041% το 2016 από 0,042% το 2015. Η Ελλάδα είχε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό απατών από τις χώρες SEPA, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία. Σύμφωνα με διάγραμμα της έκθεσης, το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα το 2016 ήταν μικρότερο από 0,01%.
Η έκθεση της ΕΚΤ δείχνει ότι το 73% του ύψους των απατών με κάρτες στον χώρο SEPA οφείλεται κυρίως σε ηλεκτρονικές απάτες (card-not-present payments), το 19% σε συναλλαγές σε σημεία πώλησης (POS) και το 8% σε συναλλαγές σε ATMs. Το 2016 σημειώθηκε σημαντική μείωση στις απάτες με κάρτες στα ATMs (-12,4%) και στα POS (-3%) σε σύγκριση με το 2015. Οι ηλεκτρονικές απάτες με κάρτες είναι η μόνη κατηγορία που σημείωσε αύξηση κατά 2,1%, φθάνοντας τα 1,32 δισ. ευρώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Υπό κράτηση παραμένει η 77χρονη μετά το θάνατο του 82χρονου συζύγου της στα Κουφάλια
- Σοκ στην Αγία Παρασκευή: 19χρονος εκβίαζε ανηλίκους – Τους είχε αποσπάσει πάνω από 11.000 ευρώ
- Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο
- Απίστευτο: Οπαδός της Εθνικής Αγγλίας πουλάει το σπίτι του για να ακολουθήσει την ομάδα στο Μουντιάλ
- Ο απίστευτος λόγος που οι αρχές του Ιράν έκλεισαν καταστήματα αλυσίδας καφέ στην Τεχεράνη – ΦΩΤΟ
- ΠΑΣΟΚ: Με την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το 4ο Συνέδριο του κόμματος
- Συναγερμός στο Παρίσι για την απόπειρα επίθεσης εναντίον αμερικανικής τράπεζας – Δύο νέες συλλήψεις
- Πολυπληθής η παρουσία του κοινού σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821
- Αλέξης Τσίπρας: Στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα έχει αντίπαλο την ανασυγκροτημένη προοδευτική παράταξη
- Θεσσαλονίκη: Χρήσιμος αλλά ανεπαρκής ο Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης λένε εκπρόσωποι της Τ.Α.








