Διεθνείς αγορές: Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές

Βουτιά καταγράφουν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed)

διέψευσε τις ελπίδες των επενδυτών για πιο αισιόδοξες προοπτικές για τα επιτόκια την ώρα που αυξάνονται οι ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ανησυχίες για την κίνηση της Fed να διατηρήσει σε γενικές γραμμές την κατεύθυνση της πολιτικής της σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια εξαπλώθηκαν από την Ασία στην Ευρώπη, όπου οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά 1,2%, με τα χρηματιστήρια σε Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2017, καταγράφοντας πτώση 0,4% ενώ οδεύει προς την πέμπτη συνεχή ημέρα απωλειών.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 2,25% με 2,50%. Ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα χρειαστούν «κάποιες περαιτέρω» αυξήσεις επιτοκίων, με τους φορείς χάραξης πολιτικής να προβλέπουν δύο αυξήσεις κατά μέσο όρο αντί για τρεις που προβλέπονταν τον Σεπτέμβριο, μια αλλαγή που συμβάδιζε σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ωστόσο η μικρή αυτή αναθεώρηση δεν μπορούσε να περιορίσει τις ανησυχίες της αγοράς για περαιτέρω επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα και την εξασθένιση της ώθησης που δόθηκε από τη μείωση φόρων.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί