Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με κέρδη 1,3% μετά το χθεσινό ξεπούλημα που προκάλεσε η τουρκική λίρα

Ανοδική αντίδραση 1,3% μετά το ξεπούλημα – Οι αμφιβολίες για μετά το Μνημόνιο – Οι επενδυτές περιμένουν.... τον κ. Μητσοτάκη

Με ανοδικό ξέσπασμα άνω του 1,3-1,4% αντιδρά η Αθήνα, ύστερα απο το υπερβολικό χθεσινό ξεπούλημα των μετοχών το οποίο υποκινήθηκε εν μέσω της ρηχής ελληνικής αγοράς και της κρίσης στην Τουρκία.

Οι ελληνικές τράπεζες αλλά και οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τέτοια έκθεση στην Τουρκία που να δικαιολογεί την χθεσινή πτώση. Ωστόσο η παντελής έλλειψη αγοραστών- επειδή η ελληνική αγορά δεν δημιουργεί προσδοκίες- δίνει την ευκαιρία σε κερδοσκοπικά funds να επικρατούν σε μια αγορά, διακινώντας ελάχιστα κεφάλαια.

Η Ελλάδα είναι η μόνιμη χαμένη σ όλες τις πρόσφατες κρίσεις ( Ιταλία- κυβέρνηση, Τουρκία – λίρα ) κι αυτό έχει προκαλέσει την δυσπιστία των ξένων επενδυτών καθώς βλέπουν ότι, η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγεί απο το Μνημόνιο, αλλά δεν μπορεί να δανειστεί στην παρούσα φάση αφού τα ελληνικά ομόλογα έχουν απόδοση 4,2% και τα Ιταλικά 3%. Όσο διακρεί η κρίση στην Ιταλία και η διαμάχη με την Ευρώπη για τον προϋπολογισμό, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγεί στις αγορές καθώς το επιτυχημένο όριο θα ήταν ένα επιτόκιο κάτω απο 3,55% ( επιτόκιο δανεισμού απο το ΔΝΤ). Η Ελλάδα διαθέτει ένα κεφαλαιακό απόθεμα 24 δισ. ευρώ, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί ( για παροχές ) τότε θα εκληφθεί ως νέα αδυναμία απο τις αγορές. Συμπερασματικά, η αδυναμία προσφυγής στις αγορές και ο κίνδυνος χρησιμοποίησης των αποθεμάτων οδηγεί την Ελλάδα σ ένα ιδιότυπο αποκλεισμό απο τις αγορές, ιδιαίτερα σ ότι αφορά τις τοποθετήσεις στις μετοχές. Ξένοι επενδυτές στην Αθήνα επιμένουν ότι, η αντιπολίτευση της Ν.Δ θα έπρεπε να αρχίσει να ξεκαθαρίζει για το τι είναι διατεθειμένη να πράξει όταν έλθει στην εξουσία, προκειμένου να δημιουργηθούν προσδοκίες. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι μένουν τουλάχιστον εννέα μήνες πριν απο τις εκλογές ( Μαϊος 2019) ενω επίκειται η μείωση των συντάξεων, για την οποία η κυβέρνηση ακολουθεί μια παραπλανητική πολιτική. Όπως έδειξε το άνοιγμα όμως, η Αθήνα κινήθηκε μέχρι το 1,5%, αλλά αργότερα η άνοδος ατόνισε.

Άνοδος 1,36%

Επανήλθε πάνω απο τις 730 μονάδες η Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στις 730,34 μονάδες και κέρδη 1,40%. Άνοδος 1,27% για την μετοχή της Alpha bank στα 1,668 ευρώ. Κέρδη 2,85% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2454 ευρώ. Άνοδος 1,80% για την Eurobank στα 0,792 ευρώ. Άνοδος 2,5% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,374 ευρώ. Ράλι 3,57% στην μετοχή της Μοτορ Οϊλ στα 18,56 ευρώ καθώς εισέρχεται στον Δείκτη MSCI Greece απο τις 3 Σεπτεμβρίου.Κέρδη 1,19% για τον ΟΤΕ στα 11,01 ευρώ. Άνοδος 1,29% για τον ΟΠΑΠ στα 9,395 ευρώ.Άνοδος 2,55% για την μετοχή της Coca- Cola στα 29,80 ευρώ. Άνοδος 1,60% για την μετοχή της ΔΕΗ στα 1,773 ευρώ. Κέρδη 2,5% για τον Σαράντη στα 7,38 ευρώ.Κέρδη 1,35% για την Βιοχάλκο στα 2,995 ευρώ. Ικανοποιητικές οι συναλλαγές καθώς ανήλθαν στα 4,3 εκατ. ευρώ για την πρώτη μισή ώρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί