• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΧΡΗΜΑ
  • Χαλκιδική: Μειωμένες οι πληρότητες σε τουριστικά καταλύματα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Χαλκιδική: Μειωμένες οι πληρότητες σε τουριστικά καταλύματα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Μόνη ηλιαχτίδα μέσα στα σύννεφα που σκίασαν τον ξενοδοχειακό κλάδο στη Χαλκιδική η αύξηση τουριστών από τη Γερμανία και τη Βρετανία.

 

Μπορεί ο Αύγουστος να κινείται καλύτερα για τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, αλλά η πτωτική τάση στις κρατήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, που διαφάνηκε από τον Ιούνιο, παραμένει. Ο αυξημένος ανταγωνισμός από την Τουρκία αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες του Ιουλίου και των πρώτων ημερών του Αυγούστου που επηρέασαν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από τις χώρες των Βαλκανίων επιβεβαίωσαν τους φόβους των ξενοδόχων στην αρχή του καλοκαιριού.

Μόνη ηλιαχτίδα μέσα στα σύννεφα που σκίασαν τον ξενοδοχειακό κλάδο στη Χαλκιδική η καλή εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων(ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 5% με 7% σε τουρίστες από Γερμανία και Βρετανία.

«Τον Ιούλιο οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής δεν ξεπέρασαν το 80%, ενώ για τον μήνα Αύγουστο το ποσοστό αγγίζει το 90% όταν το 2017 η πληρότητα για τους δύο μήνες ανερχόταν σε 90% και 95% αντίστοιχα» τονίζει στη Voria.gr ο κ.Τάσιος. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα για το 2018 «θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο λιγότερο» σε σχέση με πέρυσι.

Όπως αναφέρει, ο Σεπτέμβριος φαίνεται να παρουσιάζει μια σχετικά καλή ροή από πλευράς κρατήσεων με τη μέση πληρότητα να εκτιμάται σε 70%, έναντι 85% το 2017.

«Υπάρχει μία μείωση της τάξης του 10% από Βαλκάνιους και Ρώσους τουρίστες για φέτος. Σε κάθε περίπτωση, παραδοσιακά τα δύο τελευταία δεκαήμερα του Σεπτεμβρίου η Χαλκιδική κινείται με τους τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη», σημειώνει ο κ.Τάσιος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής επισημαίνει ότι σημαντική παράμετρο για τη μείωση των τουριστών από τα Βαλκάνια αποτέλεσαν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα της χώρας. «Η σεζόν φέτος, ιδιαίτερα στις αρχές, είχε προβλήματα καιρικών συνθηκών που επηρέασαν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» υπογραμμίζει και συμπληρώνει: «Δεν υπήρχαν ακυρώσεις κρατήσεων, ωστόσο τα Βαλκάνια, όπως στη Ρουμανία και τη Σερβία, εξέδωσαν ακόμη και οδηγίες καιρικών συνθηκών που σίγουρα επηρέασαν τους πελάτες».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον κ.Τάσιο, μόλις το 5% των φετινών κρατήσεων αφορά Έλληνες παραθεριστές. «Η ελληνική αγορά είναι ενεργή τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου» προσθέτει, σημειώνοντας πως οι Έλληνες στρέφονται στη βραχυχρόνια μίσθωση.

«Ένα σημαντικό μέρος της Χαλκιδικής καλύπτεται πλέον από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που εντάσσονται αυτή τη στιγμή στο Airbnb στην περιοχή μας ξεπερνούν τα 4.000», καταλήγει.

(voria)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...