Αρνητικό κλίμα στην αγορά ομολόγων

Διατηρείται και σήμερα το αρνητικό κλίμα στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να συνεχίζει να «φλερτάρει» με το 4%.

Η αγορά κινήθηκε και σήμερα στον απόηχο της Έκθεσης Βιωσιμότητας για το Δημόσιο Χρέος που δημοσιοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, η οποία δήλωσε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι επαρκής, συμπληρώνοντας ότι το όλο θέμα όπως προβλέπει και η απόφαση του Ιουνίου, θα επαναξεταστεί το 2032.

Η εικόνα χαρακτηρίζει, όχι μόνο την πορεία του δεκαετούς ομολόγου – το οποίο συνήθως συγκεντρώνει και το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον – αλλά και τις υπόλοιπες εκδόσεις. Ενδεικτικά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει φθάσει το 2,96% από 2,83% που είχε υποχωρήσει στις 30 Ιουλίου. Αντιστοίχως η απόδοση του 7ετούς ομολόγου, κυμαίνεται στο 3,47% από 3,36%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σήμερα στα 2 εκ. ευρώ μόνον. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,97% από 3,96% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,48%, να διαμορφωθεί στο 3,49% από 3,52%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1681 δολ. από το επίπεδο των 1,1791 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η αγορά αναμένει αργά το βράδυ την απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Στο μεταξύ, έντονες φήμες κυκλοφόρησαν σήμερα για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι ΗΠΑ στο διπλασιασμό των δασμών που επιβάλλουν στα κινεζικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να οξυνθεί η ένταση που επικρατεί στο παγκόσμιο εμπορικό στερέωμα.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,180%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,216%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,267%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,319% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,369%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1736 δολάρια.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί