Ανοδικά κινούνται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα

Ανοδικά κινούνται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα,

με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει στο 4,23% από 4,28% χθες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «επιστρέφει» στα επίπεδα που διαπραγματευόταν στις αρχές Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η «ιστορικώς χαμηλή» απόδοση της τελευταίας 10ετίας επετεύχθη πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 26/1/2018, όταν είχε υποχωρήσει στο 3,65%.

Θετικό το κλίμα σε όλες σχεδόν τις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση στη λήξη του 10ετούς ομολόγου αναφοράς Γερμανίας εμφάνισε χθες χαμηλό (0,198%) μιας εβδομάδος.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα για τρίτη συνεχή ημέρα συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο, με 7 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,24% από 4,26% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,22%, να διαμορφωθεί στο 4,02% από 4% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1398 δολ. από το επίπεδο των 1,1413 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρνητικά επηρεάζει το ευρωπαϊκό νόμισμα η ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την ιδιαίτερα επεκτατική πολιτική της μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Μ. Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ταυτοχρόνως, η εμπλοκή στη Μ. Βρετανία μετά την καταψήφιση του Σχεδίου της πρωθυπουργού Τ. Μέι για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε, προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα. Οι αναφορές στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες επιθυμούν να διερευνήσουν τη δυνατότητα να αποδεχθούν τις παραχωρήσεις της Βρετανίας στο ιρλανδικό ζήτημα (backstop) διαψεύστηκαν νωρίς το απόγευμα από ευρωπαίο αξιωματούχο της Ε.Ε.

Ωστόσο, η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου εμποδίζεται από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ, εξαιτίας των στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τον τομέα μεταποίησης στις ΗΠΑ. Επίσης, η αναστολή λειτουργίας ορισμένων δημοσίων υπηρεσιών στις ΗΠΑ συνεχίζει να επηρεάζει καθοδικά το δολάριο.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,117%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,195%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,236%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,307% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1389 δολάρια.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •