• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ανησυχίες Σουηδών για χρήση αντιβιοτικών στην παρασκευή χαλουμιού – καθησυχάζει η Κύπρος

Ανησυχίες Σουηδών για χρήση αντιβιοτικών στην παρασκευή χαλουμιού – καθησυχάζει η Κύπρος

Στην Κύπρο βρέθηκαν πρόσφατα εκπρόσωποι μεγάλων σουηδικών υπεραγορών που εμπορεύονται το χαλούμι, ύστερα από ανησυχίες που εκφράστηκαν στη χώρα για εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα στην Κύπρο.

Οι εκπρόσωποι των υπεραγορών συναντήθηκαν με τοπικούς παραγωγούς, επισκέφθηκαν φάρμες και έλαβαν διαβεβαιώσεις για τα κριτήρια ποιότητας που τηρούνται στην παραγωγή του παραδοσιακού τυριού της Κύπρου.

Παράλληλα ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ διαβεβαίωσε ότι το χαλούμι δεν περιέχει οποιαδήποτε επιβλαβή κατάλοιπα για τον άνθρωπο και έκανε λόγο για λάθος παραμέτρους στη φόρμουλα υπολογισμού της χρήσης αντιβιοτικών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που κατατάσσουν την Κύπρο, όπως και άλλες χώρες ψηλά στη χρήση αντιβιοτικών.

Πριν από λίγες μέρες ο μη κυβερνητικός οργανισμός WWF (World Wildlife Fund) εξέδωσε στη Σουηδία ανακοίνωση που αναφέρει ότι το χαλούμι μπορεί να είναι χειρότερο από το κρέας από άποψη βιωσιμότητας, αφού εισάγεται από την Κύπρο μια χώρα, που όπως αναφέρουν, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα. Σε σχετικές δηλώσεις ειδικού σε θέματα τροφίμων στη Σουηδία, αναφέρεται σήμερα και η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”.

Στη Σουηδία υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για χορτοφαγικά τρόφιμα, και οι πωλήσεις χαλουμιού έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω των ιδιοτήτων του του ως τυριού, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό τους κρέατος σε μπάρμπεκιου.

Η WWF θεωρεί ότι το χαλούμι μπορεί να μη μπορέσει να συμπεριληφθεί στον οδηγό των καταναλωτών για τα «βιώσιμα» τρόφιμα που θα εκδοθεί το Φθινόπωρο. Προτρέπονται μάλιστα οι καταναλωτές να τρώνε χαλούμι σε μικρότερη ποσότητα και να προτιμούν ένα τυρί που παράγεται βιολογικά ή τοπικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ο οργανισμός WWF, αν και ευρέως και παγκοσμίως γνωστός για τη δράση του, έχει πολλές φορές κατηγορηθεί από διάφορες πλευρές για μη αντικειμενική δράση λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με επιχειρήσεις, αφού παρέχει ευκαιρίες προώθησης επιχειρήσεων με τη χρήση του σήματός του.

Ωστόσο, τόσο οι τυροκόμοι στην Κύπρο, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργείο Γεωργίας στην Κύπρο σημειώνουν ότι με βάση συνεχείς ελέγχους ποιότητας και έρευνες δεν βρέθηκαν ποτέ υπολείμματα αντιβιοτικών στο χαλούμι.

Καδής: Ουσιαστικά ανύπαρκτη η σχέση των αντιβιοτικών με το χαλούμι

Ο Υπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ ότι το χαλούμι δεν περιέχει οποιαδήποτε κατάλοιπα αντιβιοτικών ουσιών, ούτε μικρόβια επιβλαβή, ούτε οτιδήποτε το καθιστά μη ασφαλές για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Όσον για την έκθεση του EMA που παρουσιάζει την Κύπρο να έχει υψηλές συγκεντρώσεις τέτοιων ουσιών στο γάλα και το κρέας, ο Υπουργός αναφέρει ότι ο Οργανισμός δεν υπολογίζει σημαντικές παραμέτρους που θα έβαζαν την Κύπρο πολύ πιο χαμηλά στην κατάταξη.

Μεταξύ αυτών το γεγονός ότι αντιβιοτικές ουσίες αγοράζονται από τις ελεύθερες περιοχές και διοχετεύονται στα κατεχόμενα αλλά δεν υπολογίζονται τα ζώα των κατεχομένων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ζώα στις ελεύθερες περιοχές από αυτή που πραγματικά ισχύσει.

Επίσης, ανέφερε, δεν υπολογίζεται στη φόρμουλα ο ζωικός πληθυσμός των αιγών που υπάρχουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην Κύπρο. Στα συγκεκριμένα ζώα η χρήση αντιβιοτικών είναι πολύ πιο χαμηλή και επομένως, αν υπολογίζονταν το ποσοστό θα ήταν μειωμένο για την Κύπρο.

Ο Υπουργός σημείωσε επίσης ότι μέσα στην έκθεση του Οργανισμού, παρουσιάζεται ξεκάθαρα ότι η Κύπρος είναι στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών κρίσιμης σημασίας που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων. Σε αυτό το σημείο η Κύπρος είναι τρίτη από το τέλος, έχοντας μικρή παρουσία και συγκέντρωση τέτοιων ουσιών.

Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι τα αντιβιοτικά στην Κύπρο χρησιμοποιούνται κατά 70% στην εκτροφή χοίρων και πουλερικών και όχι τόσο στα ζώα που σχετίζονται με την γαλακτοπαραγωγή. Επίσης σε αυτά τα ζώα τα αντιβιοτικά, με βάση τα στοιχεία, χορηγούνται σε ζώα νεαρής ηλικίας που δεν χρησιμοποιούνται για γαλακτοπαραγωγή. «Άρα η σχέση αυτών των ουσιών με το χαλούμι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη», ανέφερε.

Παράλληλα ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες μαζί με άλλες χώρες που επηρεάζονται να αναθεωρηθεί η μεθοδολογία υπολογισμού της χρήσης αντιβιοτικών, κάτι που ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα κατορθωτό.

Παρ’ όλα αυτά η επόμενη έκθεση του EMA που θα κυκλοφορήσει αναμένεται να δείξει μια ουσιαστική μείωση στη χρήση για την Κύπρο, όπως ανέφερε ο Υπουργός.

«Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι μέσα από το πρόγραμμα ελέγχου καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα υπάρχει πλήρης, ουσιαστικός έλεγχος και οτιδήποτε δεν συνάδει με τις πρόνοιες που πρέπει να πληρούνται κατάσχεται και καταστρέφεται», ανέφερε.

Εκστρατεία ενοχοποίησης του κυπριακού χαλουμιού;

Ο Υπουργός Γεωργίας διερωτάται για τη σκοπιμότητα αυτών των δημοσιευμάτων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ οι εκθέσεις που παρουσιάζουν την Κύπρο ως χώρα με υψηλή χρήση αντιβιοτικών βγαίνουν από το 2009.

Το θέμα, ανέφερε εγέρθηκε φέτος που το χαλούμι έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική ιδιαίτερα στη σουηδική αγορά, ενώ επισημαίνει το γεγονός ότι αυτά τα δημοσιεύματα προτρέπουν στο τέλος τους καταναλωτές να προτιμούν τα τοπικά παραγόμενα τυριά. «Δεν μπορεί κανείς παρά να συνδέσει αυτή την δυσφήμηση με την εντονότατη ζήτηση του χαλουμιού που είναι κυπριακής προέλευσης», ανέφερε.

Για εκστρατεία με στόχο να πληγεί το κυπριακό χαλούμι κάνει λόγο και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωποι μεγάλων υπεραγορών έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, ήρθαν στην Κύπρο και επισκέφθηκαν τοπικά τυροκομία.

Ο κ. Πέτρου, θεωρεί πως κάποιοι βλέποντας τη μεγάλη άνοδο του χαλουμιού φαίνεται ότι ήθελαν να ενοχοποιήσουν το χαλούμι για να πωληθούν τα δικά τους τυριά. Αναφέρθηκε παράλληλα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και προσπαθούν να αντιγράψουν το χαλούμι. Παρόμοια τυριά με το χαλούμι ξεκίνησαν ήδη να παρασκευάζονται σε Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, ενώ ως γνωστόν υπάρχει και παραγωγή χαλουμιού στη Βρετανία.

Ο κ. Πέτρου, ανέφερε ότι οι εξαγωγείς χαλουμιού είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν σταθερούς ελέγχους με βάση το πρότυπο HACCP και δεν συμφέρει σε κανέναν να επεξεργαστεί γάλα με αντιβιοτικά. Σημείωσε ότι από γάλα με αντιβιοτικά δεν μπορεί να παραχθεί γιαούρτι, ενώ τα αποτελέσματα στην παραγωγή χαλλουμιού δεν θα είναι το ίδιο καλά.

Στις επικρίσεις ότι η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης αντιβιοτικών, ο Πρόεδρος των τυροκόμων ανέφερε ότι τα στοιχεία που στάλθηκαν από την Κύπρο στην ΕΕ έγιναν με λάθος υπολογισμούς και ότι ο Σύνδεσμος επιδιώκει εδώ και αρκετό καιρό αυτό να διορθωθεί, ενώ έκανε λόγο για λάθος των κυβερνητικών υπηρεσιών στοιχεία που δόθηκαν.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΦΩΤΟ eurokinissi