Βόζεμπεργκ: «Η Ευρώπη βάζει τέλος στη βία κατά των γυναικών»

Όπως τονίζει σε άρθρο της η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ελίζα Βόζεμπεργκ

«Είναι καιρός για αποφασιστική δράση. Θέλουμε να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών»,

Και συνεχίζει: «Ηγηθήκαμε των διαπραγματεύσεων για την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών παντού στην Ευρώπη. Είναι καιρός να θεωρηθεί η βία κατά των γυναικών έγκλημα στις Συνθήκες της ΕΕ. Η συμπερίληψή της σημαίνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να προστατεύουν τα θύματα και να τιμωρούν τους δράστες της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της βίας στον κυβερνοχώρο, και να εφαρμόζουν τα ίδια πρότυπα για την πρόληψη αυτών των εγκλημάτων με αυτά που εφαρμόζονται σε άλλα σοβαρά εγκλήματα της ΕΕ».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο της κ. Βόζεμπεργκ:

Η Ευρώπη βάζει τέλος στη βία κατά των γυναικών

Της Ελίζας Βόζεμπεργκ*

Κλειδιά στο ένα χέρι, τηλέφωνο στο άλλο, ζωντανή τοποθεσία που μοιράζεται με τους φίλους και ένα μήνυμα που λέει “στείλε μου μήνυμα όταν γυρίσεις σπίτι”- αυτές οι προφυλάξεις ακούγονται δυστυχώς οικείες στις περισσότερες γυναίκες. Είναι βασικά μέτρα που πολλές γυναίκες και κορίτσια αισθάνονται αναγκασμένες να λαμβάνουν όταν περπατούν μόνες τους τη νύχτα και μερικές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σπίτι θα έπρεπε να είναι ένας ασφαλής χώρος, αλλά δυστυχώς δεν είναι για πολλές γυναίκες που γίνονται θύματα των ίδιων των ανθρώπων που θα έπρεπε να τις φροντίζουν.

Τα στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών είναι συγκλονιστικά: μία στις δύο γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση- επηρεάζει την κοινωνική ζωή, με έξι στις δέκα γυναίκες να αποφεύγουν απομονωμένα μέρη και μία στις τέσσερις να αποφεύγει να μείνει μόνη της με κάποιον γνωστό της. Αυτές οι προφυλάξεις δεν είναι αδικαιολόγητες: κατά μέσο όρο, δύο γυναίκες σκοτώνονται κάθε μέρα από τον σύντροφο τους ή μέλος της οικογένειας τους. Επιπλέον, πολλές φορές, οι περιπτώσεις σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης μέσα στο σπίτι δεν υποδηλώνονται: μόνο το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων καταγγέλλεται στην αστυνομία. Αυτά τα ανησυχητικά γεγονότα δεν συμβαίνουν σε κάποια μακρινή χώρα, αλλά καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς στην Ομάδα ΕΛΚ πιστεύουμε ότι είναι καιρός για αποφασιστική δράση. Θέλουμε να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών. Ηγηθήκαμε των διαπραγματεύσεων για την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών παντού στην Ευρώπη. Είναι καιρός να θεωρηθεί η βία κατά των γυναικών έγκλημα στις Συνθήκες της ΕΕ, η συμπερίληψή της σημαίνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να προστατεύουν τα θύματα και να τιμωρούν τους δράστες της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της βίας στον κυβερνοχώρο, και να εφαρμόζουν τα ίδια πρότυπα για την πρόληψη αυτών των εγκλημάτων με αυτά που εφαρμόζονται σε άλλα σοβαρά εγκλήματα της ΕΕ.

Πολλές απειλές προκύπτουν από τον ψηφιακό χώρο, όπως ο εκφοβισμός, η δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών χωρίς συγκατάθεση και η σεξουαλική παρενόχληση. Δεσμευόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε με ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, το οποίο θα περιλαμβάνει και την κακοποίηση των παιδιών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι διαφορετικές μορφές διαδικτυακού εκφοβισμού θα πρέπει να ποινικοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και ότι η αυξητική τάση της βλάβης που προκαλείται από τη χρήση του διαδικτύου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως επιπλέον παράγοντας.

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης δεν ήταν ίσως ποτέ υψηλότερη, καθώς τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη και οι ειδήσεις συνεχίζουν να αναφέρουν σχεδόν καθημερινά βίαιες επιθέσεις ή δολοφονίες νεαρών κοριτσιών και γυναικών. Πρέπει να θέσουμε σταθερά το θέμα στην πολιτική ατζέντα σε όλα τα επίπεδα για την πρόληψη της βίας και να δράσουμε γρήγορα για την υποστήριξη των θυμάτων, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες τους και εξασφαλίζοντας την ασφάλειά τους.

Η ενδυνάμωση των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας, αλλά και η πρόκληση συζητήσεων και προβληματισμού στις κοινωνίες μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας της βίας κατά των γυναικών. Για την Ομάδα ΕΛΚ είναι σαφές: καμία γυναίκα δεν πρέπει να φοβάται να περπατήσει ελεύθερα στους δρόμους, να φοβάται αντίποινα από τον σύντροφό της ή να υφίσταται οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης στην ιδιωτική ή επαγγελματική της ζωή. Στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών σε αυτόν τον αγώνα.

*Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί