Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης με την οποία θα εξειδικεύονται τα μέτρα για την ελάφρυνση νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων από τις ραγδαίες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η αγορά. Για σήμερα η χώρα μας θα βρεθεί για άλλη μια φορά με την υψηλότερη μεσοσταθμική τιμή χονδρεμπορικής, στα 242 ευρώ ανά μεγαβατώρα με δεύτερη υψηλότερη της Ιταλίας στα 233,28 ευρώ/MW. Ελάχιστα χαμηλότερα δηλαδή από το προχθεσινό ρεκόρ που σκαρφάλωσε στα 253 ευρώ/ MW.
Η διατήρηση του υψηλού κόστους μεταφέρεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία αντιμετωπίζουν με τρόμο τον επερχόμενο χειμώνα και οι λογαριασμοί που φτάνουν επιβεβαιώνουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές στην εξόφληση των λογαριασμών τους. Δυσκολία, η οποία μεταφέρεται και στην αγορά των προμηθευτών ενέργειας καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε νέο κύμα μετακινήσεων πελατών και ανεξόφλητων λογαριασμών, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων.
Χθες ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της πολιτικής του λέγοντας από τηνΣύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει απ’το χέρι της για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά και θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η κρίση.
Ωστόσο την ίδια στιγμή διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την απολιγνιτοποίηση, στρεφόμενη στην πράσινη ενέργεια.
Τα μέτρα
Από μέρα σε μέρα χωρίς να αποκλείεται και σήμερα προβλέπεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα κατανέμονται οι πόροι ύψους 400 εκ. ευρώ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στους προμηθευτές ενέργειας προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιδοτήσει με 9 ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για τον Σεπτέμβριο και με 18 ευρώ από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο. Αντίστοιχα, στον τομέα του φυσικού αερίου αναμένεται η τελική μορφή που θα πάρει η φόρμουλα για οριζόντια έκπτωση 15% σε όλους τους καταναλωτές ακόμη και αυτούς που δεν προμηθεύονται αέριο από την ΔΕΠΑ.
Στα πρόσθετα μέτρα το ΥΠΕΝ έχει συμπεριλάβει και έκτακτη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών ύψους 40 εκ. ευρώ το οποίο θα χορηγηθεί σε κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να θερμάνουν το σπίτι τους.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ζητήσει να χορηγηθεί η κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν κάτι που θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση των δικών τους υποχρεώσεων που λόγω του ράλι τιμών προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την χορήγηση του ποσού στήριξης σε δύο δόσεις, από τις οποίες η μία αναμένεται να δοθεί εντός του μήνα και η άλλη το Δεκέμβριο.
(newmoney – φωτο: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Άγρια επίθεση 16χρονου σε 15χρονο στην Ανατολή Ιωαννίνων – Του έσπασε την κάτω γνάθο
- Β. Σπανάκης: Έρχεται νέος ληξιαρχικός νόμος και αναβάθμιση του Ειδικού Ληξιαρχείου
- Η… βόλτα της Φινλανδής πρώην πρωθυπουργού στο «εμπόλεμο» Κίεβο, vid
- Αγία Πετρούπολη: Η FSB απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας σημαντικού προσώπου
- Παπαστεργίου: Πάμε να κτίσουμε μία Ελλάδα ψηφιακή
- Κυρανάκης: «Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας καταγγελιών report.oasa.gr»
- Πυρκαγιά σε παλιά καφετέρια στους Αγίους Αναργύρους – Δείτε εικόνες
- Ζαχαράκη: «Δεν καταργούνται οι πανελλήνιες, θα προσμετρώνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου»
- ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στη Φλόριντα – Είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τα πεθερικά και την κουνιάδα του
- Ο «Δράκος» επιβεβαίωσε πως τα πράγματα αλλάζουν! Από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έγιναν
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ
