• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τσιάρας για Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ: «Η μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα της δωροδοκίας αποτελεί διασυρμό για τη χώρα μας»

Τσιάρας για Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ: «Η μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα της δωροδοκίας αποτελεί διασυρμό για τη χώρα μας»

Συνέντευξη στον ρ/σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1» παραχώρησε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο ίδιος μεταξύ άλλων έκανε εκτενέστατη αναφορά στον Ποινικό Κώδικα που «πέρασε» η προηγούμενη κυβέρνηση, ασκώντας κριτική στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Μίλησε για «διασυρμό της χώρας μας» αλλά και για ορισμένες αλλαγές που θα συντελεστούν στον τρόπο απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας:

«Ακόμη περιμένουμε πειστικές απαντήσεις από την πλευρά της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο διασυρμός της χώρας, επειδή μετέτρεψαν σε πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία εξακολουθεί να εκθέτει την προηγούμενη κυβέρνηση και μας κάνει όλους να περιμένουμε πειστικές απαντήσεις. Εμείς επιλύσαμε το πρόβλημα με την πρώτη νομοθετική παρέμβαση των επειγόντων αλλαγών που κάναμε στον Π.Κ.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης καταρτίσαμε ένα οργανωμένο μεταρρυθμιστικό πλάνο μέσα από το οποίο πιστεύουμε πως η δικαιοσύνη θα κάνει τα επόμενα βήματα και θα λειτουργήσει με έναν τρόπο που προσδοκά η ελληνική κοινωνία. Βασικά μιλάμε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα που αφορά στην επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης. 

Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν κώδικες που να βοηθάνε στην όλη λειτουργία της δικαιοσύνης. Οι κώδικες είναι τα «ιερά ευαγγέλια» της δικαιοσύνης. Έτσι, βλέποντας τα προβλήματα που υπήρχαν με την υπερψήφιση του νέου Π.Κ. από την προηγούμενη κυβέρνηση μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές κάναμε τις πρώτες αλλαγές που ήταν αναγκαίες και συστήσαμε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είναι η επιτροπή παρακολούθησης του νέου Π.Κ. προκειμένου να δούμε όλα αυτά τα προβλήματα που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό απασχολήσουν τους έλληνες πολίτες.

Από τότε είχαμε μεγιστοποιήσει την ποινή για τον ομαδικό βιασμό και βεβαίως για το βιασμό ανηλίκων. Αντιλαμβάνεστε πως τέτοιου είδους ζητήματα δεν θα μπορούσε κανείς να εντάσσονται στη λογική που διαπερνάει το σύνολο του ποινικού κώδικα, μιας και μιλάμε για ειδεχθή εγκλήματα που δεν μπορεί να μένουν με πολύ χαμηλές ποινές.

Από την άλλη πλευρά, ολοκληρώνεται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να επισπεύσουμε την πολιτική δίκη. Ψηφίζουμε την άλλη εβδομάδα το νέο Κώδικα των Δικαστικών Υπαλλήλων. 

Εάν βέβαια προσθέσετε και τη νέα Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί με ένα δεύτερο ν/σ εντός του καλοκαιριού, αντιλαμβάνεστε πως με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε με ένα σύνολο προτάσεων να εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία της δικαιοσύνης,. 

Η επιτροπή παρακολούθησης του νέου Π.Κ. πρόκειται μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές του άλλου, να μου παραδώσει το πόρισμα με τις προτεινόμενες αλλαγές. Και θέλω να πιστεύω πως μέχρι το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα μπορούμε να προτείνουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο όλες τις αλλαγές που θα κλείσουν μια και καλή τα παράθυρα που έμειναν ανοιχτά από τον προηγούμενο Π.Κ. και θα δημιουργήσουμε επιτέλους το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους τους Έλληνες πολίτες».