Τομεάρχης Υποδομών ΝΔ: «Η Ελλάδα του 2040 χρειάζεται “έξυπνες” υποδομές, βιώσιμες και ανθεκτικές»

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και τα δομικά προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα

Οι προκλήσεις που παραμένουν για τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, τα δομικά προβλήματα για τις μελέτες και τα έργα, καθώς και προτάσεις για να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα έργα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Θεσμικής Τράπεζας των Κατασκευών, στο 8ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2025, που λαμβάνει χώρα στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

Αθανασία Οικονόμου, τομεάρχης Υποδομών ΝΔ: Η Ελλάδα του 2040 χρειάζεται «έξυπνες» υποδομές, βιώσιμες και ανθεκτικές

Για το πλήθος και τη συνθετότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος μίλησε η Αθανασία Οικονόμου, τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ίδια, «η επιτάχυνση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης και ωρίμανσης έργων αποτελούν το πρώτιστο ζήτημα επίλυσης του κλάδου. Η σημερινή κατάσταση, με τις πολυεπίπεδες εγκρίσεις, τις καθυστερήσεις και την έλλειψη ενιαίας κατεύθυνσης, όχι μόνον επιβαρύνουν υπέρμετρα τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, αλλά λειτουργούν και ανασταλτικά για την χρηματοδότηση επενδυτικών πόρων, την έγκαιρη υλοποίηση των έργων και φρενάρουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται η μείωση της γραφειοκρατίας και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε «οι υποδομές να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και όχι σημείο συμφόρησης».

Αναφερόμενη στις υποδομές του μέλλοντος, η κ. Οικονόμου τόνισε: «Η Ελλάδα του 2040 χρειάζεται “έξυπνες” υποδομές, βιώσιμες και ανθεκτικές, που θα υπηρετούν την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Το όραμα της ΝΔ περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών, συνδυάζοντας “έξυπνες” ψηφιακές τεχνολογίες, “πράσινη” ενέργεια και καινοτόμες λύσεις που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα ενισχύουν την προσβασιμότητα σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Για το λόγο αυτό, προτείνονται συνέργειες ΣΔΙΤ με έμφαση στην ευέλικτη διαχείριση έργων, την έγκαιρη υλοποίησή τους, τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και την αξιοποίηση δεδομένων για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας των υποδομών».

Ζαχαρίας Αθουσάκης, πρόεδρος ΣΑΤΕ: Πώς θα επιβιώσουν οι 550 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου

Ο Ζαχαρίας Αθουσάκης, πρόεδρος του ΣΑΤΕ, τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρότερες εταιρείες, λέγοντας πως ο κατασκευαστικός κλάδος δεν είναι μόνο οι μεγάλοι όμιλοι. «Αυτή τη στιγμή οι 550 εταιρείες από την 6η τάξη και κάτω αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίος τράγος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθουσάκης.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να μην ενοποιούνται τα έργα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και οι 550 εταιρείες, λαμβάνοντας καλές τιμές για να συμμετάσχουν ως υπεργολάβοι και να βγάζουν ένα μικρό κέρδος. Τη στιγμή πάντως που τα έργα που έχουν στα χέρια τους οι μεγάλοι όμιλοι ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, αυτά των μικρότερων εταιρειών φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη, όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, οι μικρότερες εταιρείες δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν νέα, καθώς το επόμενο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περιλαμβάνει μόνο μεγάλα έργα.

«Η Πολιτεία πρέπει να κοιτάξει να επιβιώσει ο κλάδος των 550 εταιρειών» είπε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε να βρεθούν πόροι από οποιοδήποτε φορέα, να προγραμματιστούν μικρομεσαία έργα, να τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε μικρότερα ΣΔΙΤ και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, ώστε οι μικρότερες εταιρείες να αναλάβουν την ανοικοδόμηση περιοχών που βρίσκονται σε πόλεμο.

Δέσποινα Καλλιδρομίτου, πρόεδρος ΣΕΓΜ: Ανάγκη για θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση του πλαισίου ανάθεσης

Την ανάγκη για ανάπτυξη μίας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα προβλέπει σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αλλά και μηχανισμούς παρακολούθησης, ενώ παράλληλα θα ενισχύει τον ρόλο των Ελλήνων μελετητών, τόνισε η Δέσποινα Καλλιδρομίτου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).

Η κ. Καλλιδρομίτου ανέφερε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη, το ΒΙΜ και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις πρέπει να ενσωματωθούν στις μελέτες και την κατασκευή, ενώ μίλησε για τα συνεργατικά έργα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα μπορούν να αξιοποιούν την τεχνογνωσία των ελληνικών γραφείων μελετών.

«Πρέπει να υπάρξει θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση του πλαισίου ανάθεσης και υλοποίησης των δημόσιων έργων» τόνισε η κ. Καλλιδρομίτου, καθώς, όπως υποστήριξε, το σημερινό πλαίσιο αποθαρρύνει την υγιή ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Ανέφερε επίσης ότι «οι αμοιβές των μελετών είναι μη ανταποδοτικές» και υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών δημιουργούν προβλήματα βιωσιμότητας σε πολλά μελετητικά γραφείο.

«Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού με αποσπασματικά έργα δεν επιτρέπει την αξιοποίηση της τεχνικής γνώσης» προειδοποίησε και σημείωσε επίσης την αναντιστοιχία των απαιτήσεων σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Κωνσταντίνος Γκολιόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ: Απαραίτητος ο προγραμματισμός έργων με ορίζοντα δεκαετίας

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει κατανοητό ότι η παραγωγή έργων από τον κατασκευαστικό κλάδο είναι μία μηχανή, στην οποία υπάρχει και το μικρό γρανάζι. Όλα είναι αναγκαία για να λειτουργήσει εύρυθμα ο κλάδος», είπε ο Κωνσταντίνος Γκολιόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Για τον ίδιο, το πλέον σημαντικό θέμα είναι ο σωστός προγραμματισμός έργων σε βάθος δεκαετίας. «Η ΠΕΔΜΕΔΕ εκπροσωπεί τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εμπειρία μας, έχει δείξει ότι όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί σε όλες τις χώρες, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς που είναι θεσμοθετημένοι και ως κοινωνικοί εταίροι, κάτι που στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμβεί. Οι οργανώσεις μας έχουν θεσμοθετήσει πλέον μία Ένωση που εκφράζει και τις τρεις οργανώσεις των εργοληπτών και έχουμε όλοι τις ίδιες απαιτήσεις», εξήγησε.

Πρόσθεσε δε, ότι τα περισσότερα έργα που δημοπρατούνται σήμερα φέρουν μελέτες ηλικίας 6 έως 20 χρόνων, που προφανώς δεν έχουν λάβει τα σημερινά δεδομένα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, την ώρα, μάλιστα, που η τεχνολογία προχωρά.

«Εμείς από την πλευρά μας προβάλαμε την μέθοδο του ΒΙΜ, εκπαιδεύσαμε τους μηχανικούς σε νέα συστήματα μελέτης. Τα νέα υλικά και οι νέες μέθοδοι δεν κοστολογούνται. Θα πρέπει αυτά να λαμβάνονται υπόψη στα κριτήρια ανάθεσης και σχεδιασμού ενός διαγωνισμού», κατέληξε ο κ. Γκολιόπουλος.

Φώτιος Κουβουκλιώτης, πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ: Ανάγκη για οριστική λύση στο πρόβλημα της αναθεώρησης

Ο Φώτιος Κουβουκλιώτης, πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν στις μελέτες και στα έργα, τις οποίες καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν οι διάφοροι φορείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και πολλά χρόνια διαιωνίζεται το πρόβλημα της αναθεώρησης. «Σήμερα καθόμαστε και κρυβόμαστε πίσω από προβλήματα που “βολεύουν”. Η κατάργηση της ανάλυσης των τιμών δυσκόλεψε πολύ την κατάσταση στην πράξη. Ζούμε μια κατάσταση που επαναλαμβάνει χρόνια προβλήματα. Πολλές φορές το εκάστοτε υπουργείο προσπάθησε να λύσει τα εν λόγω θέματα, αλλά δυστυχώς τυχόν εξελίξεις και κάποια πιθανή πρόοδος έμεινε στο συρτάρι».

Καλούμενος να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα, ο κ. Κουβουκλιώτης είπε: «Αν μου δινόταν σήμερα η ευκαιρία να κάνω κάτι, θα μιλούσα με μέλη του υπουργείου, με συνάδελφους και εταιρείες, που πλέον είμαστε όλοι έμπειροι, ώστε να βρούμε μια οριστική λύση».

Τέλος, ο Φώτιος Κουβουκλιώτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», το οποίο ολοκληρώθηκε χάρη στη συμβολή των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα. «Οι μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις απέδειξαν ότι έχουν τη δυναμική, την τεχνογνωσία και την οικονομική “άνεση” να ολοκληρώνουν μεγάλα έργα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν στον προγραμματισμό του μέλλοντος και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν», κατέληξε.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί