Τη στήριξη της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της πανδημίας στα ΚΥΤ ζήτησε o Γ.Κουμουτσάκος

«Ένα κρούσμα κορονοϊού στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησε την επείγουσα στήριξη της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή. Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει […]

«Ένα κρούσμα κορονοϊού στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες»

υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησε την επείγουσα στήριξη της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε κανένα από τα ΚΥΤ και τόνισε ότι «έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, να λειτουργήσουμε έγκαιρα, προκειμένου να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, «η ελληνική κυβέρνηση έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα που ήταν αναγκαία, προκειμένου να ελέγξει την εξάπλωσή του στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης» και πρόσθεσε ότι 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα το τελευταίο τρίμηνο.

Σχετικά με τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τις χώρες που έχουν δεσμευτεί σε αυτήν την κατεύθυνση, έκανε λόγο για «μέγιστη πράξη αλληλεγγύης σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα και τα οποία ξεπερνούν τις 5.000» και ζήτησε από τους εταίρους του να συνεργαστούν «προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η μετεγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν». Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τη διοργάνωση της ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «δεν εγκαταλείπουμε αυτό το σχέδιο, αυτήν την πρωτοβουλία».

Τέλος, για τις τουρκικές προκλήσεις και τις επιστροφές, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «παρά την εκτόνωση των τελευταίων ημερών, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένει μείζον θέμα ανησυχίας» και εξήγησε ότι από τις 16 Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές, «επικαλούμενες την πανδημία του κορονοϊού, ενημέρωσαν την ελληνική ακτοφυλακή, ότι η Τουρκία δεν θα δέχεται μέχρι νεοτέρας επιστροφές μεταναστών και προσφύγων, όπως αυτές προβλέπονται από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας».

Μ.Κουζινοπούλου / APE MPE/ photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί