Η «Οδύσσεια» του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά έχει προκαλέσει συγκίνηση. Ο μικρός υπέστη καρδιακή ανακοπή και χρειάστηκε να νοσηλευτεί άμεσα. Κλίνη ΜΕΘ δεν υπήρχε σε κοντινή απόσταση από τα Γρεβενά, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, και το ΕΚΑΒ αναγκάστηκε να τον μεταφέρει στην Πάτρα.
Οι περιπέτειες του 6χρονου δεν σταμάτησαν εκεί όμως, καθώς κατά τη διάρκεια της διακομιδής του, το ασθενοφόρο που τον μετέφερε χάλασε και ένα δεύτερο χρειάστηκε να φτάσει για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο της Πάτρας.
Εκεί υπέστη εγκεφαλικό οίδημα, με τους γιατρούς να προχωρούν σε «ψύξη εγκεφάλου» μέσω τεχνητής υποθερμίας. Στο πλευρό του στο νοσοκομείο βρίσκονται αδιάκοπα οι γονείς του, αγωνιώντας για την τύχη του παιδιού τους.
Τι είναι η ψύξη εγκεφάλου;
Ο 6χρονος Θωμάς, παρουσίασε μετά τη διασωλήνωσή του, εγκεφαλικό οίδημα. Έτσι οι θεράποντες ιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη διαδικασία της ψύξης εγκεφάλου μέσω ιατρικής υποθερμίας.
Πρόκειται για μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς με εγκεφαλικό και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανάνηψής τους. Είναι μια τεχνική σχετικά πρόσφατη. Σύμφωνα με τις έρευνες μάλιστα η πρόκληση υποθερμίας είναι δυνατό να αυξήσει θεαματικά τις πιθανότητες επιβίωσης αλλά και να περιορίσει την όποια ζημιά στον εγκέφαλό τους.
Η υποθερμία, προκαλείται κυρίως είτε με ενδοφλέβιες ενέσεις είτε με παγωμένα επιθέματα απευθείας στον εγκέφαλο. Προκαλεί τεχνητή «χειμερία νάρκη», στην οποία ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει με λιγότερη παροχή αίματος, δίνοντςα ζωτικό χρόνο στους γιατρούς να αντιμετωπίσουν τα φραγμένα ή αιμορραγούντα αιμοφόρα αγγεία.
(newsbomb. gr / photo: intime)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΑΑΔΕ: Οι ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ενσωματώνονται στο myAADE
- Πιερρακάκης: Τα μέτρα της ΔΕΘ καλύπτουν το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου
- Βροχερός σήμερα ο καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας – Έως 25 βαθμούς η θερμοκρασία
- Από μία κλωστή κρέμεται η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία
- Η κίνηση Τραμπ που εξόργισε τα διεθνιστικά ΜΜΕ
- Χαλκιδική: Έρευνα του Λιμενικού για τον εντοπισμό 42χρονου σέρφερ
- Το ιρανικό ΥΠΕΞ επέκρινε την έκκληση του Τραμπ για διάλογο
- Δασμοί Τραμπ: Η Κίνα έτοιμη να δώσει μάχη «μέχρις εσχάτων»
- Λέμβος με δεκάδες αλλοδαπούς εντοπίστηκε βόρεια της Ρόδου
- Μετά την Γάζα, ο Τραμπ θεωρεί πως ο Ερντογάν θα μπορούσε να παίξει ρόλο και για την Ουκρανία