Θεσσαλονίκη: «Φιλόδοξο» το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου

Τον προγραμματισμό των έργων που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για την καινούργια χρονιά, παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο, στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «φιλόδοξο» το τεχνικό πρόγραμμα, αναφέροντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, βελτιώνοντας συνθήκες και υποδομές προς το συνολικό όφελος της πόλης.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας είμαστε σε καθεστώς lockdown και μέτρων επί δέκα μήνες. Την ίδια ώρα ερχόμαστε να αυξήσουμε κατά δέκα εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2021 που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο διαμορφώνεται στο ύψος των περίπου 34,3 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τα κυριότερα έργα, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στην προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου, των βυζαντινών τειχών της οδού Επταπυργίου, της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, την αξιοποίηση του διατηρητέου συγκροτήματος του Ντεπό και της περιοχής έναντι του Λευκού Πύργου, την ανάδειξη των πρώην στάβλων της Παπάφη, μετά από την εξασφάλιση χρηματοδότησης περίπου 13 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,

Αναφέρθηκε, επίσης, σε επικείμενες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο των δικαστηρίων και του αρχαιολογικού μουσείου, στη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου στο Καπάνι και στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, στην κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης με πρόβλεψη για δεκάδες έργα, που συμπληρώνονται με συμβάσεις για τη διαμόρφωση δέκα σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια, για την ανακαίνιση εξήντα σχολικών κτιρίων και για την υλοποίηση έργων πυρασφάλειας σε πενήντα δύο σχολεία.

Υπογράμμισε, επίσης, τις παρεμβάσεις, σε πρώτη φάση σε είκοσι γειτονιές της πόλης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε εκατό οδούς της πόλης και στο τετραετές κατασκευαστικό πρόγραμμα έργων αναβάθμισης ηλεκτροφωτισμού της πόλης, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, με την εκ νέου τοποθέτηση φωτιστικών σε 15.000 σημεία και την υπογειοποίηση των δικτύων και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου τους.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για τη διαμόρφωση είκοσι υπαίθριων χώρων στάθμευσης και στην επέκταση και στη συντήρηση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων, την αναβάθμιση των κοιμητηρίων, έργα αναβάθμισης πρασίνου και ανακύκλωσης, κ.α.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται ή εκτελούνται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως το μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η Νέα Τούμπα, η ανασυγκρότηση του Ο.Α.Σ.Θ., το flyover, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το ειδικό χωρικό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο, για τα οποία ανέφερε ότι ο δήμος συμμετέχει και υποστηρίζει ενεργά σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους φορείς. «Έχουν προτεραιότητα στην ατζέντα της διοίκησής μας για την πόλη που οραματιζόμαστε» ανέφερε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε : «Δεν τραβούμε χειρόφρενο, αλλά συμμετέχουμε στις διαδικασίες».

Τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων για το τεχνικό πρόγραμμα

Κριτική στο δήμαρχο και στο τεχνικό πρόγραμμα άσκησαν επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.

«Το τεχνικό πρόγραμμα μιας διοίκησης ενός δημάρχου πρέπει να αποτυπώνει το όραμα για την πόλη, εμείς όραμα δε βλέπουμε» τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου. Η κ. Νοτοπούλου πρόσθεσε, ότι σε ένα πρόγραμμα τριάντα τεσσάρων εκατομμυρίων, τα περισσότερα είναι συνεχιζόμενα έργα και μόνο ένα μικρότερο μέρος του αφορά νέα έργα. Κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου για «ανισοκατανομή» των έργων μεταξύ των δημοτικών κοινοτήτων και πρόσθεσε: «Δε βλέπουμε στήριξη στις δομές πρόνοιας κοινωνικής πολιτικής, σε πρωτοβάθμια φροντίδα, σχολική στέγη. Φέρνετε ένα άνευρο πρόγραμμα , χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο, μη θεωρείται ότι ξεγελάτε τους Θεσσαλονικείς».

Η κ. Νοτοπούλου άσκησε κριτική και για τον τρόπο που χειρίζεται ο δήμαρχος το θέμα των συγκοινωνιών, αναφερόμενη στην τοποθέτηση του κ. Ζέρβα για τις πρωτοβουλίες του στο θέμα αυτό. Σε ότι αφορά την πανδημία, η κ. Νοτοπούλου ανέφερε ότι «δεν άκουσε» από τον κ. Ζέρβα να ζητά από τον πρωθυπουργό ενίσχυση του συστήματος υγείας, προσλήψεις στο ΕΣΥ και στις δομές υγείας.

«Να κινηθούμε με πιο αποφασιστικό τρόπο, να γίνει η καταιγίδα, κύμα, να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα, να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας, είναι το δικό μας σύστημα υγείας» τόνισε ο Γιώργος Ορφανός.

«Να υπάρξει ένα μεγάλο ευχαριστώ, ομόθυμο, για τους εθελοντές νοσοκόμους που ήρθαν από άλλες πόλεις και για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία πρότεινε, ο Βασίλης Γάκης.

Παρατηρήσεις και κριτική σε επιμέρους θέματα άσκησε και ο Σπύρος Βούγιας.”Πραγματικά, αναζητούμε το ρόλο του δήμου” ανέφερε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ξεχωριστό ψήφισμα, με αιχμή τη δημόσια υγεία κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αιτήματα, μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο ΕΣΥ, μαζικά και δωρεάν τεστ, επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών μονάδων, βελτίωση των συγκοινωνιών, κ.α. Σε ότι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, ο κ. Ζαριανόπουλος σχολίασε ότι το κρίσιμο είναι, εάν είναι προσανατολισμένο, ή όχι, στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών των δημοτών και άσκησε κριτική για το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του αφορά εργολαβίες και έργα εικόνας και ότι κινείται στην ίδια φιλοσοφία με το περσινό τεχνικό πρόγραμμα.

Σχετικό ψήφισμα για την έκφραση ευγνωμοσύνης προς υγειονομικούς και εθελοντές κατέθεσε η διοίκηση του δήμου.

Τις επιλογές του δημάρχου για το τεχνικό πρόγραμμα, για τις αστικές συγκοινωνίες και για άλλα θέματα υπερασπίστηκαν αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, απαντώντας στην κριτική επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί