Τέλος στον διορισμό συζύγων και συγγενών ως μετακλητών στη Βουλή

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση να διοριστεί η σύζυγος του Μιχαλολιάκου.

Απαγόρευση διορισμού συζύγων και στενών συγγενών ως μετακλητών μετά τη θύελλα με την Ελένη Ζαρούλια.

Το οριστικό κλείσιμο της «κερκόπορτας» που επέτρεψε στην Ελένη Ζαρούλια, σύζυγο του αρχηγού του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, να διεκδικήσει τον διορισμό της ως μετακλητή υπάλληλος στην Βουλή προανήγγειλε ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Κωνσταντίνος Τασούλας.

Μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσίευση του ΦΕΚ του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια σε θέση μετακλητού που δικαιούται ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως πρώην πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι θα προωθηθούν αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής που θα απαγορεύουν την τοποθέτηση σε αντίστοιχες θέσεις των συζύγων ή στενών συγγενών των δικαιούχων.

Να σημειωθεί ότι αν και είχε απαγορευτεί ο διορισμός στενών συγγενών υπουργών ως μετακλητών στην κυβέρνηση, η Βουλή είχε μείνει εκτός αυτής της απαγόρευσης. Το γεγονός αυτό είχε οδηγήσει συζύγους, θυγατέρες και παιδιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσουν τον διορισμό ή την μετάταξή τους στην Βουλή λίγο πριν τις εκλογές του 2019.

Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εξήγησε πως «Δεν υπάρχει στον Κανονισμό το κώλυμα που υπάρχει στο νόμο για το επιτελικό κράτος ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι σύζυγοι, συμβίοι και συγγενείς α και β βαθμού αυτού που τους διορίζει. Υπέθετα ότι υπάρχει γι’ αυτό και πέρασαν περισσότερες απο από 20 μέρες για να το υπογράψω. Η πρώτη κίνηση είναι να προτείνω στην επιτροπή του Κανονισμού την καθιέρωση αυτού του κωλύματος Επιπλέον υπήρχε μία άλλη ασφαλιστική δικλείδα που δεν μας έπιασε: υπάρχει στο Δημόσιο και στον Κανονισμό της Βουλής μία απαγόρευση όταν έχεις υποδικία για κάποια πολύ σοβαρά κακουργήματα (π.χ. δωροδοκία κλοπή απιστία συκοφαντική δυσφήμηση καθ’ επανάληψη). Αυτά τα αδικήματα δεν περιλαμβάνουν το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό θα προστεθεί. Θα υπάρξει καθιέρωση κωλυμάτων αυτής της μορφής με επέκταση του κωλύματος της υποδικίας σε εγκληματική οργάνωση».

Πάντως, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως «Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από το καλοκαίρι του 2019 (σ.σ. επι ΣΥΡΙΖΑ) που ψηφίσθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας. Άρα ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή Κανονισμού με μία ανεκτή ελάχιστη αναδρομικότητα».

Τέλος, σημείωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής «μπορεί να μας καθοδηγήσει σε κάτι άλλο που δεν μπορώ να το δω σήμερα» ενώ υπενθύμισε πως «Υπάρχει απόφαση της Βουλής ότι χρειάζεται αμετάκλητη αθωωτική απόφαση και μετά θα μπορούν να πάρουν τα χρήματα (σ.σ. βουλευτική αποζημίωση, κρατική επιδότηση)».

(protothema – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί