Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, λίγο πριν το Πάσχα, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τα «τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα» προκειμένου οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορήσουν ξανά τα αυτοκίνητα τους πληρώνοντας τέλη ανάλογα με τους μήνες που τα χρειάζονται.
Αυτό που φαίνεται να εξετάζεται είναι η μονιμοποίηση του μέτρου ή τουλάχιστον, η ενεργοποίηση τους όσο το δυνατόν νωρίτερα κάθε χρόνο προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ενδιαφερόμενους. Τα τελευταία χρονιά μάλιστα έχουν καταργηθεί και τα πρόστιμα, δηλαδήυ η προσθετή επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας.
Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..
Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπαίνουν στην πλατφόρμα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.
Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που καταθέτουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ, δεν έχουν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία. Κρατούν τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους για να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους.
(protothema – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η 24χρονη Γιαπωνέζα που δάκρυσε παίζοντας Σοπέν σε διεθνή διαγωνισμό πιάνου – Δείτε βίντεο
- Θεσ/νίκη: «Ο δημόσιος χώρος θα προστατευτεί με κάθε κόστος» δήλωσε ο δήμαρχος για τα περιστατικά βανδαλισμών
- Η Γαλλική Ακαδημία βράβευσε την Μιμή Ντενίση: «Όταν άκουσα τον εθνικό ύμνο, δάκρυσα», vid
- Και τώρα Ρωσία! Ποιό το κλίμα στην Μόσχα για όσα συνέβησαν στην Αίγυπτο και για τα άλλα που έρχονται
- Εξελίξεις στην Eurovision: Ματαιώθηκε η ψηφοφορία του Νοεμβρίου για τη συμμετοχή του Ισραήλ
- Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκε κίονας με αρχαίο γλυπτό ανθρώπου 12.000 ετών στην Ανατολία
- Η Ρωσία εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις εχθροπραξίες στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν
- Νέα δημοσκόπηση: Τι γίνεται με τα ποσοστά των κομμάτων
- Μέση Ανατολή: Υπέρ της λύσης δύο κρατών είναι ο Σίσι
- Του είπαν ότι σταματάει η τηλεργασία και παραιτήθηκε επιτόπου… Η απίστευτη αντίδραση υπαλλήλου