ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε για το ρεύμα ο κατώτατος μισθός – Θα τον αυξήσουμε στα 800 ευρώ-ΚΚΕ: Να πάει στα 825 ευρώ

«Ο μισθός επί Μητσοτάκη δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ λέει ότι το επίπεδο είναι πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν.

«Ο μισθός επί Μητσοτάκη δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έπειτα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με καθυστέρηση τριών ετών και τρομοκρατημένος από την οργή του κόσμου για τους λογαριασμούς και την πρωτοφανή ακρίβεια και υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανακοίνωσε σήμερα άρον άρον μια ανεπαρκή σε σχέση με τα δεδομένα αύξηση του κατώτατου μισθού».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ με αρνητικό πληθωρισμό είχε αυξήσει τον μισθό 11% το 2019 και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με πληθωρισμό πάνω από 9% τον αυξάνει κατά 7,7%, ενώ τον έχει κρατήσει καθηλωμένο τρία χρόνια και με αντεργατικές ρυθμίσεις έχει μειώσει δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων. Η αύξηση αυτή έχει ήδη εξανεμιστεί από τις πρωτοφανείς συνθήκες της ακρίβειας και εν τέλει καλύπτει ελάχιστο μέρος της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων» αναφέρει.

Παράλληλα, θεωρεί πως ο πρωθυπουργός «επέσπευσε τις ανακοινώσεις μόνο και μόνο για να έχουν κάτι να πουν οι βουλευτές της ΝΔ που θα βγουν στις περιφέρειές τους για το Πάσχα και θα είναι αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε μισό μήνα πλέον» και πως «ό,τι και να κάνει, η κατάρρευσή του είναι πλέον οριστική και ανεπίστρεπτη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει πως «η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής, θα προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, θα ξηλώσει την εργασιακή ζούγκλα των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη και θα μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς που γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά».

ΚΚΕ: Πιο χαμηλά τώρα από 13 χρόνια πριν ο κατώτατος μισθός – Να πάει στα 825 ευρώ

«Τελικά η πολυδιαφημιζόμενη – από την κυβέρνηση – αύξηση του κατώτατου μισθού έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας, διαμορφώνοντας τον ονομαστικό κατώτατο μισθό σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει ένας “οδοστρωτήρας” αντιλαϊκών μέτρων που τσάκισαν μισθούς και εισόδημα» σημειώνει το ΚΚΕ, έπειτα και από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη.

Κάνει λόγο για «εργασιακή ζούγκλα», που έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, με ελαστική και μερική απασχόληση, να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι η αύξηση είναι περίπου στο 7%, όταν την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με ποσοστό πάνω από 8%.

Στα παραπάνω προστίθεται, σύμφωνα με το ΚΚΕ, και το γεγονός ότι «για μια ακόμη φορά εφαρμόζεται αυτός ο άθλιος μηχανισμός, που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης και καθ’ υπόδειξιν των επιχειρηματικών ομίλων».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί πως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για ουσιαστικές αυξήσεις πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων «κι όχι της εκάστοτε κυβέρνησης με βάση τις λεγόμενες “αντοχές της οικονομίας”, που είναι τελικά οι ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου. Τώρα είναι όντως “η ώρα των εργαζομένων”, όχι όμως για να συμβιβαστούν με τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αλλά για να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης:

Με κατώτερο μισθό τα 825€, την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.

Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.

Την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας» αναφέρει το ΚΚΕ.

photo intime

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί