Στη Βουλή η συζήτηση για το ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των πολυεθνικών και η Golden Visa

Επανεκκινεί σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022,

σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις» που είχε διακοπεί στις 26 Μαρτίου μετά την κατάθεση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Στο νομοσχέδιο, παράλληλα, έχει κατατεθεί και η υπουργική τροπολογία για τους όρους χορήγησης της Golden Visa με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνιες μισθώσεις και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο κόστος στέγασης, με παράλληλη διατήρηση των κινήτρων για εισαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα και ανάπτυξη της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa), θεσπίζονται οι εξής προϋποθέσεις: Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σ’ ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση. Οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για το ίδιο χρονικό διάστημα (πέντε χρόνια) εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή.

Αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, πρόσθετη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας διαμονής, είναι να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κτιρίου. Αν ο επενδυτής πουλήσει το ακίνητο τότε η άδεια διαμονής του ανακαλείται και ο αγοραστής αποκτά δικαίωμα να αποκτήσει άδεια διαμονής. Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Εκτός από την αγορά ακινήτων οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με την σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κλπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα κ.ο.κ.). Στην τροπολογία έχουν προβλεφθεί μεταβατικές περιόδους εφαρμογής με προϋποθέσεις. Επίσης, με άλλες διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται: η μονιμοποίηση της απαλλαγής από το Τέλος Επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς με σκάφη έως 12 μέτρα. Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2023, που θα καταβληθεί φέτος, σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Οι θέσεις των κομμάτων.

Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στην Ολομέλεια μετά την υπερψήφισή του επί της Αρχής από: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Νέα Αριστερά. Το καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Μέχρι τη διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά την 26η Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσαν τα τέσσερα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είχαν τοποθετηθεί οι δύο εισηγητές (ΝΔ) και τρεις ειδικοί αγορητές (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης)

Ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Καββαθάς, ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι αυτό αποσκοπεί στην φορολογική δικαιοσύνη καθώς δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την επιβολή ενός ελάχιστου επιπέδου φορολόγησης για τους μεγάλους πολυεθνικούς και εγχώριους ομίλους. με μεγάλο τζίρο που μπορεί να δραστηριοποιούνται παντού αλλά να κατευθύνουν τα κέρδη τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους και να απολαμβάνουν μηδενικής ή χαμηλής φορολόγησης. Σημείωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς το 2019 τα κέρδη των πολυεθνικών ομίλων σε φορολογικούς παραδείσους πλησίαζαν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, με την πορεία αυτή να καταγράφεται αυξητική. Και για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών χρειαζόμαστε ένα ενιαίο και κυρίως αποτελεσματικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται από όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Ελβετία και τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές χώρες της Κοινοπολιτείας έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Οδηγίας. Μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε πως με την υιοθέτηση της Οδηγίας δεν επέρχεται καμία αλλαγή στον φορολογικό συντελεστή 22% για τις επιχειρήσεις που ισχύει στην Ελλάδα. Ο συμπληρωματικός φόρος του 15% θα επιβάλλεται μόνο εάν η φορολογική συνεισφορά αυτών των ομίλων κινείται κάτω του 15%.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, αναφερόμενος στην τροπολογία για την Golden Visa την χαρακτήρισε ως «τροπολογία της ντροπής» υποστηρίζοντας ότι αυτή προβλέπει πως «οι μειώσεις των εσόδων, που προέρχεται από το Airbnb ή από διάφορες ρυθμίσεις αυτά εξαρτώνται από πραγματικά περιστατικά, και θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού» Πρόκειται είπε « για ένα μνημείο κοστολόγησης και αχρείου προϋπολογισμού! Είναι μια αχρεία οικονομική πρακτική». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί μέσω τροπολογιών λέγοντας πως « φέρνετε για συζήτηση και ψήφιση ένα νομοσχέδιο που στην ουσία θέλει να νομοθετήσει με τροπολογίες». Αυτό είπε σας έχει γίνει πλέον «εθισμός» και χρειάζεστε « ειδική εκπαίδευση, εξωτερική ενίσχυση για να το κόψετε».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με παρέμβασή του απάντησε στην παρατήρηση του εισηγητή της μειοψηφίας σχετικά με την κάλυψη απωλειών από τις διατάξεις της τροπολογίας. λέγοντας πως η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται σε μερικές μικρές πιθανές απώλειες εσόδων που θα προέλθουν από την εξαίρεση της υποχρέωσης καταβολής του Τέλους Επιτηδεύματος από τους αγρότες και παράκτιας αλιείας. Από την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου καθώς και την ενδεχόμενη μείωση εσόδων από τις νέες διατάξεις για την golden visa, τονίζοντας πως «παγίως και από συστάσεως του ελληνικού Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -και επί ΣΥΡΙΖΑ αυτό έλεγε- ότι «η ανωτέρω μείωση εσόδων, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά περιστατικά, θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού». Και διερωτήθηκε «αυτό σας εκπλήσσει; Αυτό είναι που σας κάνει εντύπωση; Τι είδους Αντιπολίτευση πια είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη; Ολοένα και χαμηλότερο. Το μόνο θετικό είναι ότι προσφέρετε λίγο γέλιο στους Έλληνες πολίτες με όλα αυτά τα πρωτοφανή και ανιστόρητα που ακούμε συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου, θα επανεκκίνηση με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων ειδικών αγορητών της Αντιπολίτευσης. Στο νομοσχέδιο έχουν εγγραφεί να τοποθετηθούν 16 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί