Σκρέκας: Έχουμε προετοιμαστεί και για το ακραίο σενάριο της διακοπής τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο

Τι είπε για τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο


Για τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας των συγκρούσεων στην Ουκρανία μίλησε σε τηλεοπτικό κανάλι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτροχιάσει τις ενεργειακές αγορές, με ιστορικές τιμές φυσικού αερίου, κάτι που έχει ωθήσει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

«Η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες: της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας, να μην λείψει δηλαδή η ενέργεια και να διατηρηθούν όσο το δυνατόν προσιτές οι τιμές, μέσω των επιδοτήσεων που δίνονται, στο μέτρο του δυνατού, εξαντλώντας τις δυνατότητες της χώρας» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

«Εμείς έχουμε προετοιμαστεί και για το πιο ακραίο σενάριο, που περιλαμβάνει την απόλυτη διακοπή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία, προχωρώντας στην ανεύρεση φορτίων με υγροποιημένο αέριο από τις διεθνείς αγορές. Επίσης έχουμε ετοιμάσει τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, ενώ επίσης έχουμε έτοιμους και τους λιγνίτες» συμπλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

«Είναι ένας πόλεμος. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να φέρει ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για τα δυσμενέστερα σενάρια» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις πληροφορίες να αρνηθεί η Ευρώπη την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. «Αντίθετα, συζητήθηκε τι θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη σε περίπτωση αποκοπής από τη ρωσική πλευρά» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ότι υπάρχει ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις που καταγράφονται, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει δώσει τις υψηλότερες επιχορηγήσεις σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

parapolitika/ photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί