• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σαρηγιάννης: Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη – “Ίσως είναι αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων”

Σαρηγιάννης: Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη – “Ίσως είναι αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων”

Την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων συνολικά στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο σε συγκεκριμένους δήμους επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Σαρηγιάννης.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ότι ο Δήμος Ευόσμου-Κορδελιού περνά στο “βαθύ κόκκινο”, δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του κ. Σαρηγιάννη και της ομάδας του για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, η πορεία της διασποράς στη Θεσσαλονίκη, ακολουθεί την ελαφρά αύξηση που αναμενόταν αυτή την εβδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 142 κρούσματα ενώ την Πέμπτη 160. “Συνεπώς, παρ’ όλο που η κατάσταση ήταν καλή μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ξεκινήσει η αναμενόμενη ανοδική τάση, οπότε η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Παρόλο που η κατάσταση είναι ακόμα συγκρατημένη, οι αβεβαιότητες που εισάγει ο μειωμένος αριθμός των τεστ ανίχνευσης των προηγουμένων ημερών, όσο και η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, καθιστά ίσως αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους“, αναφέρουν χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος, εκφράζοντας την ανησυχία τους. Όπως υπογραμμίζουν “εάν σήμερα και αύριο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι στα ίδια επίπεδα ή και αυξητικός, τότε η άμεση εφαρμογή μέτρων θα είναι επιβεβλημένη σε όλη τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο σε συγκεκριμένους δήμους”.

photo video screenshot